Antalya'da 33 tesis için 330 milyon TL'lik yatırım yapıldı!
Antalya’da yatırım rekoru kırdıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Sadece son 6 ayda açılışa hazır hale gelen 33 tesisimiz için belediye kaynağı olarak harcadığımız bütçe yaklaşık 330 milyon lira” dedi.
Antalya’da yatırım rekoru kırdıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Sadece son 6 ayda açılışa hazır hale gelen 33 tesisimiz için belediye kaynağı olarak harcadığımız bütçe yaklaşık 330 milyon lira” dedi.
Türkiye İl Genel Meclisi Üyeleri Derneği Eğitim Semineri Antalya’da yapıldı. Seminere, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de katıldı. 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun değerlendirildiği seminerin açılışında konuşan Başkan Türel, Antalya’nın hızla değiştiğini, şehre dışardan gelenlerin bunu daha iyi hissettiğini ifade etti. Sadece EXPO 2016 alanı içine hükümet tarafından yapılan yatırımın 2 milyar lira olduğunu vurgulayan Türel, EXPO’yu destekleyen raylı sistem, dere ıslahı, yollar gibi yan unsurlarla toplam 10 katrilyonluk bir yatırım gerçekleştiğini kaydetti. Türel, EXPO’nun Türkiye’nin en yüksek bütçeli projelerinden biri olduğunu ifade etti.
330 milyonluk dev yatırım
Büyükşehir Belediyesi olarak Antalya’da geçmişe göre yatırım rekoru kırdıklarını dile getiren Başkan Menderes Türel, şunları aktardı: “Sadece son 6 ayda Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 33 tesisi açılışa hazır getirmişiz. Bunlara sadece Büyükşehir Belediyesi kaynağı olarak harcadığımız bütçe 330 milyon. Bir yatırım rekoru. EXPO, G-20 gibi organizasyonlara hükümetimiz önemli destekler verdi, bu organizasyonlar tabiki katkı sağladı; ama biz de elimizi taşın altına koyduk. Hükümetimizin bu projeler için Büyükşehir Belediyesi’ne ayırdığı kaynak 75 milyon lira iken, bizim harcadığımız bütçe 330 milyonu buldu. Böylesine büyük bir değişim, elbette bir şehir için çok önemli.”
Reformların faydasını 15 temmuzda gördük
Kamu Yönetimi Reform paketi kapsamında, 2004 ve 2005 yıllarında, Belediye ve İl Özel İdaresi Kanunlarında yapılan önemli değişikliklerle başlayan, mahalli idare reformlarının devam ettiğini söyledi. Reformun esas amacının hizmetlerde yerindelik, etkinlik ve verimlilik sağlanması, katı merkeziyetçi sistemden, adem-i merkeziyetçi, katılımcı, şeffaf ve sorumlu bir idari sisteme geçilmesi olduğunu vurgulayan Türel, “Yani asıl mesele aslında demokrasinin güçlenmesi meselesidir. 2004 ve 2005 yıllarında kabul edilen kanunlarla, bu yönde, hem belediyeler hem de il özel idarelerini güçlendiren adımlar atılmıştır. 2004’ten başlayarak, demokrasinin ve mahalli idarelerin güçlendirilmesi yönünde atılan adımların faydaları 15 Temmuz’da açık şekilde görülmüştür” diye konuştu.
15 temmuz milat olmalı
Asıl reformu 15 Temmuz’da Türk Millerinin yaptığını ifade eden Başkan Türel, “Bu büyük millet, bir tek çağrıyla, darbeye karşı göğsünü siper etmiş ve en büyük demokrasi reformuna imzasını atmıştır. Artık dünya tarihinde demokrasi konuşuluyorsa Türkiye’deki 15 Temmuz öncesi ve sonrası diye değerlendirilmelidir, milat olmalıdır. 15 Temmuz’da dünya, demokrasi nedir, milli iradede nedir, millet nedir, liderlik nedir? Türkiye’den öğrenmiştir. Bundan sonra bize düşen, milletin açtığı bu yolda devam etmek ve bu reform sürecini tamamlamaktır. İnşallah, Yenikapı ruhuyla, birlik ve beraberlik içerisinde, Anayasa değişikliği çalışmaları da tamamlanır ve Türkiye, Okyanus ötesi tertiplerden kurtulmuş olarak, her sahada çok daha iddialı bir şekilde ilerlemeye devam eder” dedi.
Büyükşehir Yasası
Konuşmasında mimarları arasında olduğu Büyükşehir Yasası’na da ayrı bir parantez açan Başkan Türel, hiçbir kanunun mükemmel olamayacağını belirterek, “Bu yüzden meclislerimiz var. Meclislerimiz kanunlarımız yürürlüğe girdikten sonra onların eksikliklerini kapatmaya, yanlışlıklar varsa dönmeye yarar. Büyükşehir Yasası da yüzde 100 mükemmeldir deme şanmışız yok. Uygulamadaki eksiklikleri gördükçe elbette gidermeye çalışacağız. Büyükşehir Yasası’ndaki aksaklıkların giderilmesi için Ankara’da çalışmalar sürüyor” dedi.
Sadece köy yollarına 12 misli yatırım
Büyükşehir Kanunu’nun iyi taraflarını görülmesi gerektiğine dikkat çeken Türel, şöyle konuştu: “Büyükşehir Yasası ile geçmişte il özel idareleri kanalıyla yapılan hizmetlere daha ciddi bir artış görmekteyiz. Örneğin Antalya’da 2013 yılındaki İl Özel İdaresi yatırım bütçesi 10 milyon liraydı. Antalya’nın 539 köyüne hizmet için kullanılıyordu. Fakat Büyükşehir Kanunu’yla Büyükşehir Belediyesi olarak, sadece bu sene geçmişte 10 milyon lira harcanan bu köylere sadece yol yatırımı olarak 120 milyon harcamışız. 12 misli yatırım yapmışız. İçme suyu, kanalizasyon, arıtma, kilit taş, çocuk bahçeleri, bunlar dahil değil.”
Hizmetin teyidi sandıkta
Hizmetin teyidinin vatandaş açısından en sağlıklı şekilde sandıkta yapıldığını belirten Başkan Türel, “1 Kasım ve 7 Haziran seçimlerinde sandık sonuçlarına baktığımızda Büyükşehir Belediyesine yeni bağlanan köylerdeki mensubu bulunduğum partiye yönelik oy artışı yüzde 70 ile 100 arasında olmuş. Yani bu yapılan hizmetleri vatandaş da fark etmiş ki sandıkta bir teveccüh göstermiş” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Yasası’nın demokrasinin güçlenmesi açısından da son derece önemli olduğunu kaydeden Türel, “Geçmişte Antalya’daki 539 köydeki vatandaş sadece muhtara ve il genel meclisine oy atıyordu. Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, büyükşehir ve ilçe meclisi üyelerini ve muhtar seçmekte sorumluluk sahibi. Bu aynı zamanda demokrasinin güçlendirilmesi adına da fevkalade önemli olan devletin yapısal reformudur” dedi.