Arsa ve Arazi

Antalya'da 5 milyar dolarlık arazi kavgası!

Antalya'nın Bahçevlievler ve Meltem mahallelerinde 5 milyar dolarlık arazinin mirasçısı olduğunu iddia eden kişiler arasında arazi kavgası yaşanıyor.

Antalya'nın en değerli parkları, kamu binaları ve 5 yıldızlı otellerle, spor tesisleri ve 10 bin civarında konutun bulunduğu Meltem ve Bahçelievler mahalleleri ile Konyaaltı Beach Park'ı kapsayan yaklaşık 4 bin dönümlük arazi davalarında Arap Süleyman'ın mirasçısı olduğunu iddia eden isimler arasında 'gerçek- sahte mirasçı' tartışması başladı. Milliyet'te yer alan habere göre; yargıya taşınan davada Osmanlı döneminde 1800'lü yıllarda Antalya'da yaşamış Arap Süleyman'ın, 4 bin dönüme yakın arazinin üçte bir hissesine sahip olduğu ifade ediliyor.


ARŞİVDEKİ MEMUR MİRASÇI OLDU 

Davalar ve mirasçılar arasında Arap Süleyman'ın kızı olduğu iddia edilen iki ayrı 'Havva' ismi  yer alıyor.1992 yılında çıkan kararda Balbey Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyu mirasçı olurken bir dönem Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde görev yapan Hüsnü Yiğit'in açtığı dava neticesinde 2011 yılında Balbeyli Havva'nın altsoyu mirasçı listesinden çıkartılarak, kendisinin de arasında olduğu Sinan Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyu mirasçı kabul edildi.

YİĞİT HAKKINDA SUÇ DUYURUSU 


Biri Balbey diğeri Sinan Mahallesi nüfusuna kayıtlı Arap Süleyman'ın kızı olduğu öne süren iki ayrı Havva'nın altsoyundan gelenler arasında devam eden gerçek-sahte mirasçı tartışmaları ve bu yönde açılan çok sayıda dava yer alıyor. Arap Süleyman'ın mirasçılarından Ahmet Helvacı adına avukatı Gülen Dokuzoğlu Can tarafından 2018 yılında, mahkeme kararıyla Arap Süleyman'ın mirasçıları arasına giren Hüsnü Yiğit hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yapıldı. 

EVRAKTA SAHTECİLİK SUÇLAMASI 

Arap Süleyman'ın kızı Havva'nın altsoyu olduğu iddiasıyla açtığı dava ve 2011 yılındaki mahkeme kararıyla mirasçılar arasına giren ve Arap Süleyman'ın mirasçısı olduğu yönünde birçok açıklaması da bulunan, bir dönem Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde görev yapan Hüsnü Yiğit, resmi evrakta sahtecilik, görevi suistimal ve dolandırıcılıkla suçlanıyor. Usulsüz iş ve işlemlerle soy bağının değiştirilerek gerçek mirasçıların mirastan mahrum bırakıldığı belirtilen suç duyurusunda, Hüsnü Yiğit'in de aralarında bulunduğu kişilerin ise mirasta hak sahibi yapıldığı iddia ediliyor.

BAKANLIKTAN YİĞİT HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Hüsnü Yiğit'in devlet memuru olması nedeniyle bağlı bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan soruşturma izni talepte bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan detaylı inceleme raporu doğrultusunda Yiğit hakkında soruşturma yapılması yönünde izin verildi. 

RAPORDA YİĞİT'İN GERÇEK MİRASÇI OLMADIĞI SONUCUNA VARILDI 

Bakanlığın müfettiş raporlarında yer alan detaylara göre; Arap Süleyman'ın gerçek kızı Havva'nın Balbey Mahallesine kayıtlı 1856 doğumlu olduğu, eşinin Ahmet, çocuklarının ise Hüseyin ve Necibe olduğu belirtiliyor. Sinan Mahallesine kayıtlı Havva'nın soyundan geldiğini ifade etmek suretiyle Arap Süleyman'ın mirasçısı olduğunu ileri süren Hüsnü Yiğit'in gerçek mirasçı olmadığı sonucuna varıldığı ifade ediliyor. 

Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı'nda araştırmacı olarak görev yapan Hüsnü Yiğit'in Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde çalıştığı dönemdeki eylemleriyle mahkemeyi ve bilirkişiyi yanlış yönlendirirek kendisini Arap Süleyman'ın mirasçısı olarak gösterdiği, gerçek mirasçı olmayan kişilerin dosyaya mirasçı olarak eklenmesine, gerçek mirasçıların soy bağından çıkartılmasına ve birçok kişinin mağduriyetine sebep olduğu aktarıldı. 

SORUŞTURMA İZNİNİN İPTALİ TALEBİ REDDEDİLDİ 

Hüsnü Yiğit, Bakanlığın soruşturma izni vermesi kararının iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, Yiğit'in soruşturma izninin iptali talebini reddetti. Talebin reddi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Hüsnü Yiğit hakkında resmi evrakta sahtecilik, görevi suistimal ve dolandırıcılık suçu iddialarıyla soruşturma başlatıldı.

DAVALAR ERTELENMEYE DEVAM EDİYOR 

Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, Antalya 4'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2011 yılında Balbey Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyunun mirasçılar arasından çıkartıldığı, Sinan Mahallesi'ne kayıtlı Havva'nın altsoyundan gelenlerin mirasçı kabul edildiği kararının ise 2013 yılında Yargıtay tarafından usul yönünden bozulduğunu belirtildi. 

Yargıtay'ın bozma kararı sonrasında yeniden görülmeye başlanan davada bozma öncesi kararı veren hakimin emekliye ayrılması sonrasında çok sayıda hakim değişikliği sebebiyle duruşmaların ertelenmeye devam ettiğini belirten Dokuzoğlu Can, bu davadan çıkacak sonucu bekleyen çok sayıda kamulaştırmasız el atma, kadastro mahkemesi yargılamanın iadesi, tapu iptal tescil ve tazminat davası gündeme geleceğini de söyledi.

OSMANLI ŞERİYE SİCİLLERİ YENİDEN KURULMALI 

Bozma öncesi verilen kararda Hüsnü Yiğit tarafından dosyaya sunulan hasımsız veraset ilamları ve bu dosyalardan alınan bilirkişi raporlarının dayanak alındığını anlatan Dokuzoğlu Can, “Oysa ki tüm bilirkişi raporlarına dayanak alınan Hüsnü Yiğit tarafından açılmış hasımsız veraset davasından alınan bilirkişi raporu ile raporun atıf yaptığı Osmanlı şeriye sicili çelişki arz etmektedir. Dayanak alınan Osmanlı Şeriye Sicilinin Osmanlıca hali incelendiğinde, Arap Süleyman'ın kızı Ayşe'nin adının geçtiği ancak Havva'nın çocukları belirtilmemiş olmasına rağmen Havva'nın çocuklarının adları geçiyormuş gibi aralarında Hüsnü Yiğit'in de bulunduğu Sinan Mahallesine kayıtlı Havva'nın alt soyuna miras payı veriliyor. Ayrıca Arap Süleyman'ın çocuksuz bekar ölen oğlu Hacı Necip'in verasetini düzenleyen Osmanlı Şeriye Sicilinde kardeşinin çocukları olarak Balbey Mahallesine kayıtlı Havva'nın çocuklarının adı geçiyor. Yeniden görülen yargılamada Osmanlı Şeriye Sicillerinin günümüz Türkçe anlamları dikkate alınarak yeniden kurulması halinde gerçek hak sahipleri ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.

FİRMA YETKİLİSİ KONUŞTU 

Söz konusu miras davasıyla ilgili Arap Süleyman'ın mirasçılarına danışmanlık hizmeti veren firmanın yetkilisi Faruk Keleş, Yiğit'in ilk olarak 2011 yılında '657 Hüsnü'nün 5 milyar dolarlık miras zaferi' adlı haberle gündeme geldiğini belirtti. Son olarak 2017 yılında Arap Süleyman, Serikli Süleyman Ağa, Ömer Ağa ve Zeynel Ağa mirasçılarının bir araya geldiği toplantının 'Mirasçılar, milyarlık arazilerin peşinde' başlıklı haberi sonrasında hakkında 'mirasçı olmayan kişilere umut dağıttığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağı yönünde gerçeğe aykırı ve itibar sarsıcı açıklamalar yaptığını belirten Keleş, şu açıklamalarda bulundu: 

“Hüsnü Yiğit tarafından bugüne kadar gerek şirketimiz gerekse şirket yetkililerimiz aleyhinde yapılmış herhangi bir suç duyurusu bulunmuyor. Aksine Hüsnü Yiğit hakkında yapılmış suç duyurusu var. Kültür ve Turizm Bakanlığı da savcılığın suç duyurusu talebine ilişkin yaptığı incelemede müfettiş raporu doğrultusunda soruşturma izni verdi. Soruşturma iznine yapmış olduğu itiraz da mahkeme tarafından reddedildi ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı" diye konuştu.

Mersin Silifke'de arazi kavgası: 2 yaralı!