Antalya'da devren satılık ilanları arttı!
Ekonomideki kötü gidişin en güzel ispatı "devren satılık" yazıları Antalya esnafı oldukça sıkıntılı günler geçiriyor. Tamamen seçime odaklanma ekonominin adeta uçuruma sürüklenmesine neden oluyor.
Ekonomideki kötü gidişin en güzel ispatı "devren satılık" yazıları Antalya esnafı oldukça sıkıntılı günler geçiriyor. Seçimler nedeniyle ekonominin neredeyse hiç gündeme gelmemesi, ülkenin siyasetçilerinin tamamen seçime endekslenmesi, ekonominin adeta uçuruma sürüklenmesine neden olurken, kent merkezinde onlarca işyerinde devren kiralık yazılarını görmek doğal hale geldi.
Yıllardır Antalya'nın ticaretinin içerisinde olan ve isimleri ile ticaretin markaları olan işletmeler bile ekonominin kötü gidişinden olumsuz etkilenip işyerlerini devretmeye veya aynı işyerinde başka mesleklere yönelmeye başladılar. Bunlara birde kısa süre önce açılıpta bir türlü beklenilen ticari faaliyetleri gerçekleştiremeyen, zarar etmeye başlayıpta işyerlerini kapatan esnaflarda eklenince, Antalya ticareti hızla değişmeye başladı. Antalya'da son yıllarda özellikle gıda üzerine satış yapan işletmelerin sayısı hızla artmaya başladı. Bazı ana alterler adeta bu işletmelerin hücumuna uğrarken, bu işletmeler Antalya ekonomisinin yeni yüzü halini aldılar. Antalya merkezinde emlakçilik patlama yaparken, yeme içme ve kafe gibi işletme sayısında ise ciddi artış var. Cafe türü işletmelerin yanısıra emlakçılık sektörü de hızla gelişen Antalya'da tatlı ve kolay kazancın yeni adresi olarak gösteriliyor.
Kayıt dışı alım satım yapılması ve biranda binlerce liranın çok kolay bir şekilde emlakjçıların eline geçmesi, bu işine soyunanların sayısında son aylarda çok hızlı bir artış yaşanmasına neden oldu.
TAKİPTEKİ KREDİLERİN MİKTARI ARTTI
Ekonominin kötü gidişi işyeri açmak için kredi alan ve ciddi kredilerin altına imzalarını atan esnafların aldıkları krediyi ödeyememelerine ve bankalar tarafından takibe girmelerine ve hatta icra işlemleri başlatılmasına neden oluyor. Türkiye genelinde takipteki kredilerde %27 artış var. Konut kredilerinde sorun yok, ama ihtiyaç kredilerinde ve KOBİ kredilerindeki sorun dikkat çekici boyutta.
İhtiyaç kredilerinde takip düzeyi %169. Bu da işyeri sahibi olmayan vatandaşların aldıkları kredileri geri ödememesinin olumsuzluklarından birisi., KOBİ kredilerinde takip %37.5 arttı. Antalya'da takipteki kredilerde artış %12.6 oranıyla ülke geneline göre daha iyi durumda. Antalya'da sektörel kredilerde ise inşaat sektöründe takipteki kredilerde bir artış başladığı gözleniyor.Eylül ayında Türkiye'de karşılıksız çek tutarı %2.6 artarken Antalya'da bu oran %19 gibi daha yüksek bir düzeyde çıktı.
İdris Taş