Kent Haberleri

Antalya'da imar barışıyla devletin kasasına 1 milyar lira girdi!

İmar Barışı kapsamında Antalya’da 147 binaya yapı kayıt belgesi verilmesiyle beraber devletin kasasına 1 milyar 49 bin lira girdi. Yapılan denetimlerde 201 kaçak yapı tespit edilirken 80 kaçak yapı yıkıldı.

Antalya'da İmar Barışı kapsamında yapılan denetlemeler devam ediyor. Denetlemeler sırasında 201 kaçak yapı tespit edildi ve 80 kaçak yapı yıkıldı. Ayrıca, Antalya'da 147 binaya yapı kayıt belgesi verildi. Bu şekilde devletin kasasına 1 milyar 49 bin lira girdi.

Sabah Gazetesi'nden Furkan Yazıcı'nın haberine göre; Antalya'da 'İmar Barışı'na rekor sayıda başvuru yapıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün nisan ayı rakamlarına göre 148 bin 587 yapı kayıt belgesi düzenlendi. Yapı kayıt belgesi alanların yapı alanı dikkate alınarak hesaplanan belge için şimdiye kadar 1 milyar 49 bin 267 lira tahsilat yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15 Haziran'a kadar uzatılan imar barışında yapı kayıt belgesi ödemeleri ise 30 Haziran'da sona erecek.

En çok Manavgat'ta yapı kayıt belgesi düzenlendi 

Antalya'da imar barışı kapsamında en fazla yapı kayıt belgesi düzenlenen ilçe yüzde 13.2'lik oranla Manavgat oldu. Kepez 12.8 oranla ikinci sırada yer alırken Alanya 9.3'lik oranlar ilçeler arasında üçüncü sırada yer aldı. İmar barışından en az yararlanan ilçeler arasında 0.3'lük oranla İbradı dikkat çekti. Başvurunun az yaşandığı diğer ilçeler ise yüzde 1.0'lık oranla Akseki, yüzde 1.1'lik oranla Demre ve yüzde 2.2'lik oranla Finike oldu. Merkez ilçeler arasında yer alan Muratpaşa'daki yapı kayıt belgesi talebi başvuru sayısı yüzde 7.9, Aksu'da 6.3, Konyaaltı'nda yüzde 5.6 ve Döşemealtı'nda yüzde 3.4 olarak kayıtlara geçti.

80 kaçak yapı yıkıldı 

Belediyeler ile yapılan ortak çalışmalar sonunda Antalya'da şimdiye kadar 80 kaçak yapı yıkıldı. Yıkan kaçakların Döşemealtı'nda 34, Muratpaşa'da 24, Kepez'de 10, Kemer'de 5, Aksu'da 3, Akseki ve Alanya'da ise 2 olduğu belirtildi. Kaçak yapıların uydudan tespitleri sürerken ilerleyen günlerde yeni yıkımların yapılacağı açıklandı.

Kaş'ta bulunan kaçak yapılar tespit edildi 

İmar barışını su istimal eden fırsatçıların adresi ise turizm cenneti Kaş oldu. İmar barışını kapsamayan süreç içerisinde ilçede kaçak yapılan lüks villa ve evler dikkat çekti. İlçede kaçak yapıların yoğun olduğu mahalleler Bayindir, Kalkan, Bezirgan ve İslamlar oldu. Belediye tarafından ilçede şimdiye kadar 201 kaçak yapı tespit edildi ve cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Kaçak yapıların 99'u için yıkım kararı verildi. 300 kaçak yapı ise belediyeye bildirildi.