Sektörel

Antalya'da inşaat sorunları çözülecek!

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, geleceğe güvenle yürüme kararlılığında olan bir ülkenin bu yürüyüşüne “inşaat” la başlayacağını, çünkü gelişimin ana ekseninin kaçınılmaz olarak “inşaat” oluşturduğunu söyledi.


Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, geleceğe güvenle yürüme kararlılığında olan bir ülkenin bu yürüyüşüne “inşaat” la başlayacağını, çünkü gelişimin ana ekseninin kaçınılmaz olarak “inşaat” oluşturduğunu söyledi.


Antalya’da inşaat sektörünün karşılaştığı en önemli sorunların en başında; yeni imar alanları, kentsel dönüşüm ile problemli arsaların çözümü geldiğini söyleyen karataş, derneğe gelen mail ve telefonlarda; belediyeler tarafından imarlı arsa üretilmediği için sıkıntılar yaşandığı ve arsa fiyatlarında artış meydana geldiğinin sık sık dile getirildiğini kaydetti. Karataş Antalya’nın çağdaş ve daha yaşanabilir marka bir kent haline gelebilmesi için; şehrin inşaat sektörünün 18 konu başlığından oluşan problemlerini ise yeni imar alanlarının açılması, imar alanlarındaki düzenlemeler,ada sisteminin esas alınması,kentsel dönüşüm, belediye ve TOKİ konutları,trafik sorunu,ruhsat işlemleri,imara açılan bölgelerdeki eksikler,ilçe belediyelerinin uygulamaları,zemin etütleri ve riskli alanlar,arsa spekülasyonları, iskan problemleri,hafriyat toprağı inşaat ve yıkıntı atıklarının ve yönetmeliğin uygulanmasındaki sıkıntılar,tapu harçlarının yüksekliği ive rayiç bedellerine etkileri,yapı yükseklik sınıflamalarında birim metrekare maliyet problemi,yapı denetim firmaları,kalifiye eleman sıkıntısı,inşaat mühendisleri tanımının yeniden yapılması,kat karşılığı oranlarının yüksekliği olarak sıraladı.


Karataş açıklamasında, asli görevi arsa üretmek olan belediyelerin, yeni imar alanları açmamasının, arz-talep dengesi gereği mevcut arsa fiyatlarında artışa neden olduğunu ve bu durum sektörde yatırımların azalmasına neden olduğunu kaydetti. Karataş, sektörün gelişimi ve değişen konut ihtiyaçların karşılanması için yeni imar alanlarının açılmasını gerektiğine dikkat çekti.


"Antalya firmalarına öncelik tanımasıyla inşaat için harcanan kaynak yine şehrimizde kalacak"

İnşaat sektöründeki talep daralmasının giderilmesi ve değişen konut taleplerinin karşılanabilmesi için yeni imar alanlarının açılmasının yanı açılacak yeni bölgelerin ada sistemiyle açılması ve buralarda site şeklinde konutlar yapılması gerektiğini belirten Karataş, "Site şeklinde yapılacak konutlar ile belediyelerin yeşil alan, sosyal tesis ve küçük yollar yapma maliyeti önemli ölçüde ortadan kalkacak ve bu alanların artışı ile sosyal ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra şehrin modern yapısına önemli bir katkı sağlayacaktır. Yerel idarelerin yaptığı inşaat projelerindeki ihalelerde Antalya firmalarına öncelik tanımasıyla inşaat için harcanan kaynak yine şehrimizde kalacak, şehir ekonomisine ve işgücüne önemli katkı sağlayacaktır. Şehir dışından gelen firmalar insan kaynağı ve tedarikçilerini şehir dışından seçmekte ve kaynağını Antalya dışına aktarmaktadır" dedi.


"On-line takip sisteminin geliştirilmesi de sektöre kolaylık sağlayacaktır"

Yeni yapılan yerleşim yerlerinde yolların mümkün olduğunca geniş bırakılması, ilerleyen yıllarda yaşanacak olan trafik problemlerinin önüne geçeceğini aktaran Karataş, "Kentimiz genelinde yaşanan trafik problemlerinin giderilmesi, trafik akışının rahatlatılması için STK’lar ile koordineli bir şekilde çalışma yapılması ve Ulaşım Master Programının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Ruhsat ve diğer resmi işlemlerde çok fazla prosedür olması ve işlemlerin seri ilerleyememesi söz konusudur. Belediyelerde ruhsat için başvuruların belirli bir sıra numarası ile yapılması ve bu sıra numarası ile takip edilmesi, dosyalarda bulunan eksikliklerin tek seferde incelenerek, gerekirse resmi yazı ile toplu olarak başvuran firmaya verilmesi hem firmanın takibini kolaylaştıracak hem de işlemlerin hızlanmasını sağlayacaktır. İşlemlerin kolay takibi açısından on-line takip sisteminin geliştirilmesi de sektöre kolaylık sağlayacaktır" diye konuştu.


"Kat karşılığı oranlarının da yükselmesi konut fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır"

İmar alanları açılırken altyapı çalışmalarının sistemli yapılması ve en baştan planlanması gerektiğini kaydeden Karataş, "İmara açılan bölgelerde altyapı çalışmalarının yapılmaması nedeniyle, inşaat şirketleri ciddi problemler yaşamaktadırlar. Bu nedenle, imara açılan alanların parselasyon ve alt yapı çalışmalarının da ivedilikle yapılması sektör için olumlu bir gelişme olacaktır. İmara açılan bölgelerde dere yataklarının korunarak, yoğunluk arz eden planlamaların yapılmaması gerekmektedir. Yeni imara açılacak yerlerin ilgili belediyelerin kendi bünyelerindeki imar müdürlüklerini daha evvelden iş yükü yönü ile gözden geçirip, geçici de olsa personel sayısını arttırmaları şarttır. Özellikle son dönemlerde arsa maliyetlerinin yüksekliğinin yanında, kat karşılığı oranlarının da yükselmesi konut fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Belediyelerin yeni imar alanlarını açarak altyapısı tamamlanmış arsa arzını arttırmaları bu sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır" dedi.


Milliyet