Antalya'da kaçak yapı uyarısı!
ATSO Eylül ayı meclis toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan valiler, belediyelere kaçak yapı uyarısında bulundu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Eylül ayı meclis toplantısı gerçekleşti. Toplantıya, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.
Hürriyet'te yer alan habere göre, toplantıda konuşan Antalya Valisi Münir Kararoğlu, imar barışının suistimal edilmesiyle alakalı olarak, belediye başkanlarını sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Vali Karaloğlu, “Biz tam ateşin ortasında aslında Antalya'da göreve başlamıştık. Ama Antalya'ya gelip, anlayıp, bildikten sonra aslında Antalya'nın 2016'daki krizi çok çabuk aşabileceğini, hem Antalya hem Türkiye'de bu potansiyelin olduğunu her platformda dile getirdik. Hiçbir zaman ümitsiz olmadık. Çünkü ben Antalya'nın iş insanlarına, potansiyeline güveniyordum. Çünkü krizin kaynağı da Antalya değildi, dışındaki etkenler nedeniyle bir kriz yaşıyorduk. Bunu çok hızlı aşarız diyorduk ve 2016'da ateş ortamında 2017 yılı için 10 milyon turist demiştik ve gerçekleşti" şeklinde konuştu.
Kaçak yapılar yıkılacak
Kaçak yapılarla ilgili sorunların konuşulduğu toplantıda, ruhsatsız yapıların yıkıldığı ve yıkılmaya devam edileceğini açıkladı. Vali Karaloğlu, “01.01.2018'den sonra yapılacak bütün yapılar yıkılacak. Bu yetki ve sorumluluk, imarla ilgili düzenlemeyi yapma görevi, aslında belediyelerimizindir. Eğer herhangi bir belediye sınırları içinde imara aykırı bir yapı yapılıyorsa buna derhal müdahale etmek görevi ve sorumluluğu var her belediyemizin, her belediye başkanımızın. Ama biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve il müdürlüğü üzerinden bunların takibine devam ediyoruz. Geçen hafta Döşemealtı'nda 18 yapıyı yıktık, yıkmaya da devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
Belediyelere çağrı
Kaçak yapılara karşı çıkması gerekenlerin belediyeler olduğunu söyleyen Karaloğlu, “Yapılanları yıkma görevi belediyelerimizin. Belediyelerimizi görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmeye bir kez daha davet ediyorum. Kesinlikle vatandaşın birikmiş problemini çözmek için çıkarılmış imar barışını kötü niyetlilerin emellerine heba etmememiz lazım. Yoksa bu işin sonu yok. Türkiye'de en çok imar problemi olan şehirlerden biri de Antalya. Ama vatandaşın birikmiş problemini çözmek için iyi niyetle çıkarılmış bir yasayı kötü niyetli insanların sulandırmasına izin vermememiz lazım. Öncelikle belediyelerimizin dikkatli olması lazım, bölgenizde gördüğünüz, duyduğunuz bu tip yapıları lütfen hem belediyelerimize hem de Çevre Şehircilik il müdürlüğümüze ihbar edin" dedi.
İnşaatlara af yok
İmar barışı nedeniyle SİT alanlarında yeni inşaatlara başlandığı belirten Çetin ise imar barışı için yapılan inşaatlara af olmayacağını ve bu konuya herkesin dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Çetin, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Kredi faizleri gerçekten çok artmıştır. İnşaat sektörümüzle birlikte Antalya'da konut kredisi kampanyası başlatmak istiyoruz. İnşaat sektörümüz konut fiyatında indirim yaparak, kredi faizini düşürmek için teklif getirmiştir. İstanbul'da bu kampanyalar yapılmıştır. Biz de Antalya'da düşük faizli konut kampanyası için bankalarla görüşüyoruz. Bu dönemi sektörel kampanyalarla atlatmak için çalışmalıyız, sektör içinde dayanışmaya önem vermeliyiz.''