Kentsel Dönüşüm

Antalya'da kentsel dönüşüm planları yerel yönetimlere takıldı!

Antalya'da uygulamaya alınmayı bekleyen ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’ yerel yönetimlere takıldı. Riskli yapıların tespiti için görev verilen belediyeler çalışmalarına başlamadı.

İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem kentsel dönüşümü yeniden gündeme getirdi. Gözler, yıkılma riski olan binalara çevrildi. 

Sabah'tan Furkan Yazıcı'nın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın açıkladığı Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nın Antalya'da yerel yönetimlere takıldığı ortaya çıktı. Şehirlerde bulunan sağlıksız yapıların tespit edilmesi için açıklanan 5 yıllık eylem planı kapsamında riski yüksek olan yapıların tespitinde görev belediyelere verildi.

BAKANLIK YAZISI TEBLİĞİ

19 Şubat'ta gönderilen tebliğ kapsamında 3 ay içinde Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin hazırlanmasını istendi. Bakanlıktan gelen bu yazı 19 ilçe belediyesine gönderildi ancak birçok belediye bu tebliğe uymadı. Özellikle Manavgat, Gazipaşa, Kumluca, Akseki, Gündoğmuş ve Elmalı belediyelerinin tebliğe cevap verme gereği bile duymadığı söylendi.

ADA BAZLI YIKIM

Afet riskli en yüksek olan alanların tespit edilmesi amacıyla çalışmalara başlayan bazı belediyelerin ise çalışmaları aralıksız sürdürdü. Ancak geçen 7 aylık sürede henüz sonuçlanan bir çalışma hayata geçmedi. Bakan Murat Kurum'un çok önemsediği kentsel dönüşüm eylem planı kapsamında riskli binaların eritilmesi amaçlanıyor.

14 BİN YAPI YIKILDI

Yetkililer münferit yıkımlar ve ada bazlı yıkımlarla baş edilemeyeceğinin anlaşıldığını bu nedenle riskli yapılan eylem planı kapsamında bölgesel olarak yıkılacağı belirtildi. Antalya'da, 2013 yılında yürürlüğe giren kentsel dönüşüm kanunu çerçevesinde tespit edilen toplam 85 bin riskli binadan 10 bini parsel bazında 4 bini ise alan bazında olmak üzere toplamda 14 bin binanın yıkımı gerçekleşti.

100 BİNDEN FAZLA KONUT TEHLİKEDE

Eylem planı kapsamında 5 yılda Türkiye'de 1 milyon 500 bin konutun dönüşmesi amaçlanıyor. Bu rakamın yüzde 7'sinin Antalya'da olduğu biliniyor. Yani Antalya'da risk altında olduğu tahmin edilen konut sayısı 100 bini geçiyor.

İŞTE RİSKLİ BÖLGELER

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nda Alanya'da Cumhuriyet Mahallesi, Korkuteli'nde Belediye bölgesi ve çevresi, Serik'te belediye bölgesi ve çevresi, Kepez'de Fatih, Göçerler, Gülveren ve Güneş mahallesi, Finike'de Sahil Kenet, Aksu'da Çalka'ya, Muratpaşa'da Yüksekalan, Deniz, Gençlik, Üçgen, Memurevleri, Balbey gibi alanların afet riski yüksek olan alanlar olabileceği açıklandı.