Dekorasyon

Antalya'da kıyı master planı çalışmaları başladı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın "Afet Master Planı" hazırlıklarına da başladıklarını söyledi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, hazırlanacak olan "Bütünleşik Kıyı Master Planı"na her türlü desteği vereceklerini, "Afet Master Planı" hazırlıklarına da başladıklarını bildirdi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından düzenlenen "İmar Kıyı Afet Uygulamaları" konulu seminer Antalya Porto Bello Oteli'nde yapıldı. Seminere, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürü Osman İyimaya, Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu katıldı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, kentin bir afet master planı olmadığını ve bu yönde çalışmalara başladıklarını belirtti. Antalya gibi arazi rantı yüksek olan şehirlerde, kentin arazileri üzerinde çok ciddi kamuoyu baskıları bulunduğuna dikkati çeken Akaydın, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar siyasi rant uğruna, kolaylıkla bu baskılar göz önüne alınıp yanlışlar yapılmış. Bu vahim durumdan çıkmak için elimizden geleni yapmak durumundayız. İmarla ilgili 72 kanun bulunuyor. Bu kanunlar süzgeçlerden
geçirilip, hepsinin üzerinde titizlikle durulmalı. Görev tanımlarının ve yaptırımların belirleneceği, yaptırımlara uyulmazsa cezalarının çok net ortaya konulup, uygulanacağı bir Türkiye yaratmak zorundayız. Aksi takdirde Türkiye, kentlerinde yaşanması mümkün olmayan bir ülke haline gelecektir."

İmar uygulamalarında koruma kullanma dengesine saygı göstererek, daha çok korumaya yönelik hareket edeceklerini ifade eden Akaydın, şöyle devam etti: "İmar konusunda Antalya'nın özelliklerinden kaynaklarından ciddi baskılar olduğunun da farkındayım. Son 30 yılda öyle bir kent yaratmışız ki, hesaplamalara göre kent merkezinde olması gerektiğinden 400 bin fazla nüfus var. Çeşitli iddialara göre kent merkezinde 20 bin konut fazlası var. Bazı sivil toplum kuruluşlarına göre bu rakam 50 bin boyutunda. Hal böyleyken hala, tarım arazileri çok değerli, çevresi çok değerli, ormanları çok değerli Antalya'da konutlaşma baskısı yaşıyoruz. Bunun önlemini almak için elinden geleni yapması gerek."

AFET MASTER PLANI HAZIRLIKLARI
Antalya'nın afet master planı bulunmadığını anımsatan Akaydın, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu sorumluluğun farkında olduğunu, afet master planı için çalışmalara başladıklarını ve gerekli ön çalışmaları başlattıklarını belirtti. 2010 yılı başı itibariyle ciddi bir planlama içine girileceğini dile getiren Akaydın, "Böyle bir planın Türkiye'de çok az kentte olduğunu biliyorum, yapılması şart. Antalya 4'ncü derece deprem riskinden 2'ye yükselmiş bir kent. Bu bölgedeki tarihi kentlerin bir çoğu depremlerle gömülmüş. Geçtiğimiz günlerde Kumluca'da yaşadığımız gibi çok sık doğal afetlerle karşılaşan bir kent" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürütülen Antalya'nın "Bütünleşik Kıyı Master Planı"nın kent için çok önemli olduğunu ifade eden Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu planın yapılması için Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız. Antalya sahili çok uzun. Bütünleşik Kıyı Master Planı'na her türlü desteği vereceğiz. Büyükşehir sınırları içinde kalan sahil kesimi ise çok değerli. Bu sahil kesiminin büyük bölümü, doğal ve kültürel sit alanı içinde. Sahilin elimizde kalan bölümünü çok rantbl şekilde değerlendirmemiz gerek. Antalya'nın ciddi şekilde marina, kruvaziyer limanı ve balıkçı barınağına ihtiyacı var. Bunları Büyükşehir Belediyesi sınırlarına yakın yerlerde yapmamız gerekirken yer bulamıyoruz. Şimdi elimizde Sıçan Adası'nın bulunduğu bölge var. Raporlar geliyor. (Doğal sit alanıdır, yapılmamalıdır) diye. Bu doğru değil bence. Bu konuda biraz esnek davranmamız gerekiyor. Antalya bu sorunları çözemezse önümüzdeki 10 yılın vizyon kenti olma şansını kaybedecektir."
AA