Antalya'da semt pazarları kalkıyor!
Yıllardır süregelen ve neredeyse geleneklerimiz arasına giren, cadde ve sokaklara gelişigüzel kurulan semt pazarları 2017 yılında tamamen kalkıyor. Antalya Semt Pazarcıları Esnaf Odası Yusuf Öztürk konu ile ilgili açıklama yaptı.
YENİ Kapalı pazara geçmek için gerekli altyapılarının oluşturulması ve mevcut kapalı pazarların yetersiz olduğunu vurgulayan Antalya Semt Pazarcıları Esnaf Odası Yusuf Öztürk," Şuan da 28 tane kapalı pazarımız var ama Antalya'ya 20-25 tane daha kapalı pazar yapılması gerekiyor, Kapalı pazarlara geçildiğinde daha hijyenik ve düzenli bir sisteme geçilecek, aynı zamanda kayıt dışı esnaf önlenecek" dedi.
Mevcut olan pazarlar işlevliğini devam ettirecek yeri veya alternatifi bulunduğu zaman Kapalı Pazar yerlerine geçileceğini belirten Öztürk, "Pazarlarda artık tezgah açacak esnafın kayıt altına girmesi gerekmektedir. Herkesin oda kaydı vergi mükellefiyeti esnaf sicili tezgah açma belgesi kimlik kartı olacak bununla birlikte tezgah sahipleri çıraklık eğitim merkezinden sertifika alacaklardır. Bizim işimize daha ciddiyet getireceğine inanıyoruz.
"BETON YIĞINI İSTEMİYORUZ"
Cadde ve sokaklara gelişigüzel kurulan semt pazarları hem araç hem de yaya trafiğini olumsuz etkilediğini ifade eden Öztürk, "Kapalı pazarlara geçince modern pazarlar, beton yığını değil sosyal aktiviteleri olan, yanında park içerisinde havuz olan bir yer olacak. Bunu sadece biz değil bütün yerel yönetimler istiyor. Devletin 2017'de sokak pazarların kalkması şeklinde bir genelgesi var.
Yönetmelikle artık cadde ve sokaklara semt pazarı açılamayacak. Kayıt dişiliğin da önüne geçilmesini hedefleyen yönetmeliğe göre, sokak aralarmda seyyar sebze ve meyve satışı da yasak olacak" şeklinde konuştu.
ifadeleri bizleri ümitlendiriyor. Hepside esnafımızı mağdur etmeyeceğiz diyorlar. Pazar yerlerinde herhangi bir olay meydana geldiğinde kapalı pazarların müdahale etmesi daha uygun oluyor. Yeni yapılacak olan kapalı pazarların modern sistemi ve güvenliği de ön planda tutulacak. Büyük pazarların içerisinde itfaiye bulundurmak istiyoruz" diye konuştu.
"25 TANE DAHA KAPALI PAZAR GEREKLİ"
Sokak pazarı açılırken mutlaka alt yapısının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Öztürk, "Antalya olarak 2017 kapalı pazar sistemini hazırlık yapmalıyız gerekli alt yapıları oluşturmalıyız. Şuan bazı pazar yerlerinde tuvalet yok bu büyük bir problem. Bizde şimdilik seyyar tuvalet kullanıyoruz. 2017 hazırlık olarak altyapı çalışmalarımız başlamıştır. Kapalı pazara geçildiğinde bir düzen ve intizam olacaktır. Kapalı pazara geçmenin avantajları etiket kontrolü kolaylaşacak, güvenlik sistemi geliştirilecek ve kayıt dışılar önlenecek.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysalla görüşmemizde kapalı pazar projesi, alt kat otopark, üstü pazar ve en üstü ise hafta içi de kullanılabilecek sosyal tesisler yapılacak. Şuan da 28 tane kapalı pazarımız var ama Antalya'ya 20-25 tane daha kapalı pazar yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
"PROBLEM İMAR PLANI"
Esnaf şurasın da görüşülen konulardan birisi de 2017'ye kadar sokak pazarların kaldırılması olduğunu belirten Öztürk, "Modern pazara geçilirken yerel yönetimlerinde üstüne düşeni yapması gerekiyor. Yerel yönetiminin karşılaştığı sıkıntıların başında ise zamanında yapılmış olan imar planlarıdır. Önceki yönetimlerin pazar yeri olarak yer ayırmaması yeni yöneticilere problem yaşatıyor. Muratpaşa bölgesine yaklaşık 17 tane kapalı pazar yapılacak ama çoğunda karşılaştığımız problem imar planı. 3-4 tanesinde imar problemi yok onlar üzerinde ise proje olarak çalışıyoruz" diye konuştu.
Kapalı pazar sistemine geçiş yapmakta geç kalındığını vurgulayan Öztürk," Bizler modern pazar çalışmasına daha yeni başladık. Yerel yönetimlerle iletişimimiz çok iyi durumda istediğimiz zaman görüşüp fikir alışverişinde bulunabiliyoruz. Belediye başkanlarımızın hepsi esnaf dostu, esnafla ilgili bir karar almacaksa bize mutlaka soruluyor" dedi.
Akdeniz'de Yeni Yüzyıl