İmar

Antalya'da yeni bir imar planı yapılmalı!

Mimarlar Odası Şube Başkanı Osman Aydın, Antalya'nın İstanbul'un yanlışına düşmemesi ve bunun için de il sınırlarını kapsayacak yeni bir planın yapılması gerektiğini belirtti.

Mimarlar Odası Şube Başkanı Osman Aydın, Antalya'nın İstanbul'un yanlışına düşmemesi ve bunun için de il sınırlarını kapsayacak yeni bir planın yapılması gerektiğini belirtti. 


Antalya III. Uluslararası Bienali Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Mimarlar Odası Şube Başkanı Osman Aydın'ın yaptığı toplantıya konuşmacı olarak i Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Cem Oğuz, Şehir Plancıları Odası Başkanı Haşim Dikencik, mimar Özcan Kırmızıoğlu, Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, mimar Zeynep Özkurt, mimar Recep Esengil, mimar Yavuz Canöz ve mimar Bilal Ateş katıldı.


ANTALYA, İSTANBUL'UN YANLIŞINA DÜŞMEMELİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Şube Başkanı Osman Aydın, Antalya'nın bugün sorunlarıyla boğuşmakta olan İstanbul'un yanlışına düşmemesi gerektiğini belirterek, "Yıllardır İstanbul'da doğru planlamalar, doğru kentleşme politikaları uygulanamadığı için bugün artık herkes çözüm için seferber olmuş. Ama o kadar geç kalınmış ki artık sorunları çözmek maalesef İstanbul için çok zor. Antalya'da bu birkaç yıl içinde belki de son şansını doğru kullanamazsa İstanbul gibi sonradan sorunlar her ne kadar sonradan çözülmeye uğraşılsa da çözülemeyecek bir kent haline gelecek , bu kaçınılmazdır" dedi.


ÖNCELİK PLAN OLMALI

Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere diğer belediyelerin de çeşitli büyük projeler yapma çabası içerisinde olduklarını da vurgulayan Aydın, "Oysa Antalya'nın il sınırlarını kapsayacak şekilde yeni bir plan yapması gerekir. Yani İstanbul olmamanın koşullarını oluşturan bir plan yapması gerekir" dedi.Kentsel dönüşüm yerine, kentsel gelişim planlarının yapılması gerektiğini de ifade eden Osman Aydın, Antalya'nın tarım ve turizmin de yanında bir kültür, sanat, kongre, fuar, ileri teknoloji, eğitim, hizmet ve ticaret kenti olması gerektiğini, hazırlanacak planda bu sektörlerinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.


Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ise, "Bugüne kadar hep katılımcılığa dayalı bir yönetim anlayışıyla planların yapılmasını talep ettikse de bu isteğimiz ne yazık ki tam anlamıyla gerçekleşmedi. Örgütlü veya örgütsüz herkesin katılımıyla bir planlama sürecini çok istedik. Bugün nasıl ki bölük pörçük planlar yapılıyorsa, bu talebimiz de bölük pörçük ancak gerçekleşebildi" dedi.


ÇEVRE YOLLARI ACİLEN AÇILMALI

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz ise Antalya'nın en büyük sorunlarından birinin kent içi ulaşım olduğuna dikkat çekti.Bunun için de çevre yollarının bir an önce açılması ve buna paralel mevcut trafiği doğru yönlendirmek adına akıllı ulaşım sistemlerinin uygulanması gerektiğine işaret eden Oğuz, " Bu kavşakların yapılış amacı sinyalizasyonu yok etmektir. Gidin bakın burada her taraf sinyalizasyon. " dedi


KIRMIZI OTOBÜSLER DOĞRU TERCİH

Toplu ulaşımda hizmet veren kırmızı otobüsün doğru bir tercih olduğunu da savunan Oğuz, "161 tane nalk otobüsü, 662 tane minibüs var , bunlarla toplu taşımı yönetmeye çalışıyoruz. Kırmızı otobüsler en doğrusuydu ve bunun sayısını arttırmalıyız. Beyaz otobüsler 30-35 yıllık, insan binmeye korkuyor. Madeni yağ yakan, çevreye zararları olan çok kötü bir ulaşım sistemi" şeklinde konuştu. 


KALKINMA PLANLARI YAPILMALI

Şehir Plancıları Odası Başkanı Haşim Dikencik ise en son hazırlanan büyükşehir yasasının, büyükşehirlere farklı bir misyon yüklediğini söyledi. Dilencik " 1950'li yıllarda başlayan Kalkınma Planlarını, büyükşehir yöneticileri kendi kentleri için üretmek zorundalar. Bunu üretirken de Antalya'yı kendi hinterlandıyla düşünüp Burdur, Isparta belki kısmi olarak Konya'da dahil olmak üzere sadece alansal değil, politika olarak da bütüncül dediğimiz sürdürülebilir kalkınma politikalarının üretilebildiği mekânsal ve bölgesel bir planlama yaklaşımının yapılması gerekiyor" önerisinde bulundu.


Habertürk