Kent Haberleri

Antalya’daki 5 milyar dolarlık miras davası sonuçlandı! Dev arazinin 700’den fazla mirasçısı çıktı!

Antalya kent merkezinde 5 milyar dolar değerinde 4 bin dönüme yakın arazinin üçte bir hisse sahibi Arap Süleyman'ın miras davası resmen sonuçlandı. İşte ayrıntılar...  Pek çok ismin kendisini mirasçı gösterdiği uzun senelerdir sürn davalarda, hak iddia edenlerin sayısı bir dönem 2 bin 500’e kadar yükseldi

Antalya’nın en değerli parkları, kamu binaları ve 5 yıldızlı otellerle, spor tesisleri ve yaklaşık 10 bin kadar konutun yer aldığı Meltem ve Bahçelievler mahalleleri ile Konyaaltı Beach Park’ı kapsayan yaklaşık 4 bin dönümlük arazinin sahibi Arap Süleyman’ın mirasçısı olduğunu ileri süren isimler arasındaki miras davaları, ilk olarak 1880’li yıllarda başladı. 

Pek çok ismin kendisini mirasçı gösterdiği uzun senelerdir sürn davalarda, hak iddia edenlerin sayısı bir dönem 2 bin 500’e kadar yükseldi. 

1800’lerin başında vefat eden ve iki eşten 3’ü kız, 6 çocuğu olan Arap Süleyman’ın miras davalarında, Antalya 4’üncü Sulh Hukuk Mahkemesi’nin talebi üzerine İstanbul Arşiv Daire Başkanlığı bilirkişi uzmanları tarafından rapor hazırlandı. 

İşte ayrıntılar...

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; uzmanlar tarafından, Osmanlıca bütün şeriye sicilleri ve bugüne kadar çıkan bütün veraset ilamlarında inceleme yaptı. 

GERÇEK MİRASÇI 700'DEN FAZLA 

Tüm arşiv kayıtları ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda, Arap Süleyman’ın mirasçıları olarak ilk eşinden kızı Ayşe, ikinci eşinden oğulları Mehmet Ali, Osman, Hacı Necip ile kızları Zeliha ve Havva belirtildi. Raporda, bu 6 ismin soylarına da yer verildi. 

Rapor sonucunda, gerçek mirasçı sayısının 700’den fazla olduğuna dikkat çekildi. Soybağı incelemelerinin devam ettiğine, net sayının bu çalışma sonrası belirleneceğine dikkat çekildi.

Mirasçılar arasında Arap Süleyman’ın kızı olduğu ileri sürülen iki ayrı ‘Havva’ ismi yer alıyor. 1992 tarihli kararda Balbey Mahallesi’ne kayıtlı Havva’nın altsoyu mirasçı iken, bir dönem Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde görevde bulunan Hüsnü Yiğit’in açtığı dava sonucunda 2011'de Balbeyli Havva’nın altsoyu mirasçı listesinden çıkartılarak, kendisinin de arasında bulunduğu Sinan Mahallesi’ne kayıtlı Havva’nın altsoyu mirasçı kabul edildi..

Mahkeme kararıyla Arap Süleyman’ın mirasçıları arasına giren Hüsnü Yiğit hakkında resmi evrakta sahtecilik, görevi suistimal ve dolandırıcılık gibi suçlardan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapıldı.

Bakanlık tarafından açılan soruşturmada, Strateji Geliştirme Başkanlığı’nda araştırmacı olarak görevde bulunan Hüsnü Yiğit’in, Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde çalıştığı dönemde mahkemeyi ve bilirkişiyi yanıltarak, kendisini Arap Süleyman’ın mirasçısı gösterdiği, gerçek mirasçı olmayan kişilerin dosyaya mirasçı şeklinde girmesine, gerçek mirasçıların soybağından çıkartılmasına ve pek çok kişinin mağduriyetin neden olduğu ifade edildi.

Sinan Mahallesi’ne kayıtlı Havva’nın mirasçısı olarak davada olan ve evrakta sahtecilikle suçlanan Hüsnü Yiğit, 2021 yılında Antalya’daki miras davasında ise ‘Dava neticesinde mirasıma düşecek pay olması durumundamiras hakkımdan sarfı nazar ediyorum’ diyerek miras hakkından vazgeçtiğini bildirmiş, mirastan feragat etmiş olması sebebiyle de davacı sıfatı kalmamıştı.

Arap Süleyman’ın mirasçılarına yaklaşık 7 senedir 6 avukat ve Osmanlıca uzmanlarıyla danışmanlık yaptıklarının altını çizen danışmanlık firması sahibi Faruk Keleş, Antalya’da Arap Süleyman’ın gerçek mirasçılarını gösteren Arşiv Daire Başkanlığı’nın bilirkişi raporunun tamamlandığına vurgu yaptı. 

Gerçek mirasçıları gösteren bu bilirkişi raporuyla, ‘Antalya Davası’ şeklinde gündeme gelen bu davanın artık sonuca doğru gittiğinin altını çizen Keleş, arşivdeki görevini kötüye kullanarak ve arşiv kayıtlarını değiştirerek, uzun senelerdir kendini mirasçı olarak gösterip mahkemeyi yanıltan Hüsnü Yiğit’in de bilirkişi raporuyla sahte mirasçı olduğunun kanıtlandığına dikkat çekti. 

Keleş, bilirkişi raporuna göre, Arap Süleyman’ın kızı Havva’nın kocasının Ahmet, çocuklarının Hüseyin ve Necibe olduğunun belirlendiğine, Arap Süleyman’ın karısı olarak gösterilen Zeynep’in de Arap Süleyman’ın oğlu Mehmet Ali’nin kızı olduğunun sabit görüldüğüne vurgu yaptı. 

Keleş, bu iki yanlışın bilirkişi tespitiyle 7 sene önce mirasçı olduğunu ileri süren 2 bin 500’e yakın isim varken, Arap Süleyman’ın çocuğu olmayan biri haricindeki diğer 5 çocuğundan dünyaya gelen 700’den fazla gerçek mirasçının tespit edildiğini aktardı. 

TOKİ 19-24 Ocak kura takvimi günü gününe açıklandı! İşte peş peşe çekilecek il il 2023 TOKİ kura takvimi...

Milyonlarca tapu sahibi dikkat! Bu tarihte resmen sona eriyor! Bunu yapmayan yandı!

Erken emekli olmak isteyen kadınlara müjde! Fırsat ayağınıza geldi!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasını gören şaşkına döndü! Peş peşe açıklanan zamlı rakamlara şimdi bakın!