Antalya'daki Doğu Garajı Projesi'ne canlılık geliyor!
3 bin yıllık tarihin ortaya çıktığı Doğu Garajı Projesi'nin mezarlık alanını kapsayan bölümünde tamamen insan gücü kullanılıyor.
Antalya'da Doğu Garajı Projesi'nin ilk etabı kapsamında Mayıs ayında başlayan çalışmalar tarihi mezarlık alanında büyük bir hassasiyetle devam ediyor. Nekropol alanını dış etkenlerden koruyacak üst yapının taşıyıcılarına ait temel yapısının oluşturulması için ekipler çok özenli bir çalışma yürütüyor. Tarihi mezarlık alanındaki her bir temel kuyusu insan eli ve basit iş makineleri ile açılıyor.
ÇAĞDAŞ TEKNİKLER
Antalya tarihini 3 bin yıl geriye götüren Nekropol alanındaki arkeolojik buluntuların yağmur ve güneş ışınlarından korunması için tüm alanın üzeri bir örtü ile kaplanacak. Çağdaş yapım teknikleri kullanılarak yapılacak ve oldukça hafif olacak olan üst örtüye ait taşıyıcılarının zeminden destek alması gerektiğinden alanda bulunan kalıntılara zarar vermeden direkler dikilecek.
TİTİZ ÇALIŞMALAR
Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararları çerçevesinde devam eden çalışmalar Antalya Müze Müdürlüğü de yakından takip ediyor. Arkeolojik kazıların ortaya çıkardığı zemin, bir dizi platform sayesinde çevresindeki sokak kotlarına uyumlu olacak. Böylece yarı-açık sergileme alanları oluşturulacak. Alt kotlarda mezarlara yakın gezinti güzergahı ahşap, cam ve çelik elemanlar ile oluşturulacak.
2. ETAP İHALESİ
Doğu Garajı Projesi'nin ikinci etabının 'Nekropol Alanı' ile ilişkilendirilerek tasarlanmış projesinin yapım işi için de ihale hazırlık çalışmaları sürüyor. İkinci etap projesi, bünyesinde kültürel, sosyal ve ticari tesisler ile çevre düzenlemesini barındırıyor. Ayrıca Büyükşehir Konservatuvarı yaşam canlılığı sağlaması adına çarşının en üst katına taşınacak. Bina içinde 700 kişilik konser ve tiyatro salonu hizmet verecek.
Sabah Güney