Antalya'daki Kesik Minare'ye külah takıldı!
Antalya'da Kesik Minare olarak bilinen Şehzade Korkut Cami'nin minaresine külah takıldı. Takılan külah bazı kesimler tarafından tartışmaya neden oldu.
Antalya Kaleiçi'nde yer alan Selçuklular tarafından kiliseden camiye çevrilen Şehzade Korkut Cami'nde 1896 yılında yangın çıkmıştı. Caminin kubbesi ve minaresinin ahşap külahı yanmıştı, büyük hasar gören cami ibadete kapatılmıştı. Yenilenmemesi nedeniyle Kesik Minare adını alan camide 123 yıl restorasyon çalışması yapıldı.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, 123 yıl sonra Antalya Vakıflar Müdürlüğü tarafından yapılan yenileme çalışması kapsamında minareye külah takıldı. Takılan külah farklı kesimlerde tartışmaya neden oldu.
Caminin eski halini alması için Kaleiçi Ortak Akıl Platformu kuruldu. Platform caminin önünde basın açıklaması yaptı.Açıklamada, caminin eski haline çevrilmesi istendi. Platformda yer alan kuruluşlar şöyle: "Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediye Meclisi Kaleiçi Komisyonu, Muratpaşa Belediye Meclisi Kültür Komisyonu, Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Antalya Kent Konseyi, ATSO Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu, Antalya İş İnsanları Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Kalekapısı Esnafı Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği ve iş insanlarının oluşturduğu ANSİAD, ANTİKAD, OSİAD, AGİDER, YÖRSİAD, ASBİAD.
Basın açıklamasını okuyan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ufuk Aydın, kesik minarenin, Antalya’nın simgesi ve kent belleğinde yer alan kültürel ve arkeolojik bir değer olduğunu söyleyerek, "Yerli ve yabancı tüm arşivlerde ve kent hafızasında ‘Kesik Minare’ olarak yer eden bir yapının, restorasyon adı altında yeniden inşa edilmesi ve minareye külah takılmasının tüm Antalyalılarda şaşkınlığa, hayal kırıklığına ve üzüntüye yol açtığını belirten Aydın, “Kent belleği, mekanda yaşam bulur. Ortak mekansal hafızamızda, çocukluğumuzu, gençliğimizi, yaşamımızı bu sokaklarda geçirmiş biz Antalyalılar için, Yivli Minare, Üçkapılar, 40 merpen, Mermerli, Kalekapısı neyse, Kesik Minare de odur. Dünya kültür mirasına kentimizden aday gösterilen iki eserden biri olan bu yapıyla birlikte, kent siluetinin yok edilmesi anlaşılamaz, kabul edilemezdir” dedi.
Aydın açıklamasına şöyle devam etti: "Bu külahın, tadilatın bu ölçüte uymadığı, eskiyi ezdiği, kimliği yok ettiği gayet açıktır. Kesik Minare’ye ilişkin hazırlanan bilimsel raporlarda, bu alanın kesin bir mekansal fonksiyona tamamlanmaması gerektiği belirtilmesine rağmen, birbiri ile çelişen raporlara dayanarak yapılan ve evrensel kriterlere uymayan restorasyon, alanda 2000 yıllık tarihi, kültürel ve arkeolojik bulguları yok etmektedir."
AÇIK HAVA MÜZESİ TEKLİFİ
Aydın, “Bu, kent tanıtımına, turizm katma değerine ilave güç olduğu gibi, bu tarihi değerin, hepimizin hafızasında yer ettiği şekliyle gelecek kuşaklara aktarılmasının tek yoludur. Kesik Minare, yeniden Antalya hafızasında yer etmiş haline döndürülmeli ve bu alan açık hava müzesi olarak kente kazandırılmalıdır” diye konuştu.