Turizm

Antalya'nın cenneti Uçansu Şelaleleri!

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Akçapınar Köyü sınırlarındaki çam ve sandal ağaçlarıyla kaplı ormanda onlarca metre yükseklikten akan gizli cennet Uçansu Şelaleleri, yüzülebilen göletleriyle doğa tutkunlarının büyük ilgisini çekiyor.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Akçapınar Köyü sınırlarındaki çam ve sandal ağaçlarıyla kaplı ormanda onlarca metre yükseklikten akan gizli cennet Uçansu Şelaleleri, yüzülebilen göletleriyle doğa tutkunlarının büyük ilgisini çekiyor.  Antalya İl merkezine 60- 70 kilometre uzaklıktaki Uçansu Şelaleleri, deniz seviyesinden 400 metre yükseklikte bir alanda bulunuyor. Kış ve bahar aylarında coşan, kar suyuyla beslenen şelalelerin suları, Akdeniz kuraklığına bağlı olarak yaz aylarında azalıyor. Aşırı kurak dönemde suları kaybolan iki şelaleden bu yaz döneminde, Aşağı Uçansudaki su akıntısı Yukarı Uçansudan daha gür bir görünüm sergiliyor. iki şelaleden Yukarı Uçansu 70 metreden, Aşağı Uçansu ise 51.5 metreden dökülüyor. Havuflu ve Bal derelerinin birleşiminden kaynağını alan Yukarı Uçansu'nun döküldüğü alanda başlangıç noktasında 2.5 mefre genişliğinde olan şelale, dev kazanına ulaştığında 20 metre genişliğe ulaşarak üçgenimsi bir görünüm alıyor. Dökülme yüzeyi kireçfaşından oluştuğu için küçük sarkıtların oluştuğu bu alanda büyük bir kayalık kısımda kopma da yaşanmış. Aşağı Uçansu ise 800 metre kadar batıda 51.5 metrelik çağlayana sahip. Burada da 4 metre derinlikte dev kazanı bulunuyor. 


HIRİSTİYANLARIN HAC YOLU ÜZERİNDE 

Ülkedeki en uzun yürüyüş rotası olan, Hıristiyanların hac yolu olarak da bilinen Aziz Paulus Yolu üzerinde yer alan şelaleleri, yaz ve bahar aylarında çok sayıda yabancı turist ziyaret ediyor. Yerli turistlerin özellikle hafta sonları ilgi gösterdiği şelaleler ve etrafındaki çam ve sandal ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda doğa yürüyüşü, atv ve cip safari gibi etkinlikler düzenleniyor. Bölgede Pednelissos antik harabeleri de yer alıyor.


 

YOL SORUNU 

Antalyada alternatif turizm için büyük bir değer olan bu gizli cennete, Akçapınar Köyü'nden iki yoldan gidilebiliyor. Bu yollardan birincisi, normal araçlar için uygun olmadığı için daha çok safari turizmi amaçlı kullanılıyor. İkinci yol ise normal araçlarca kullanılıyor, ancak bu yol da kış dönemindeki yoğun yağışlar nedeniyle çabuk bozuluyor. Halka girişi ücretsiz tutulan şelalenin olduğu bölgede ahşap bir restoranda yemek yenebiliyor, ayrıca kısıtlı da olsa çadırlarda konaklama imkanı bulunuyor. Akfiv Oufdoor tesis sorumlusu Nasuh Aslan, tesiste yerli ve yabancı konuklar için atv ve cip safari turlarından Kızıldereli kostümlerine, eşekli kısa turlara kadar çeşitli aktiviteler bulunduğunu anlattı. 



Bizim Gazete