27 / 05 / 2024

Antep Sosyal Hizmetler, 22 çocuk evi açacak!

Antep Sosyal Hizmetler, 22 çocuk evi açacak!

Gaziantep Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, göçle gelen çocukların sosyalleşmesine katkıda bulunmak ve yuvada kalan çocukların aile ortamında büyümesini sağlamak amacıyla 455 bin TL bütçeli 4 projeyi hayata geçiriyor



Özellikle gecekondu bölgelerinde çeşitli kültürel ve sosyal etkinlikleri içeren "Beydillide Çiçekler Açıyor" ve "Sodes ile Hayata Tutunuyor" projeleri ile 7-12 yaş yuvada kalan çocukların aile ortamı sıcaklığında büyümesi için "Çocuk Evleri" ve 0-6 yaş yuvada kalan çocuklara okul öncesi eğitim verilmesi için "Hem Okulum Hem Yuvam" projeleri hazırlandı.

Sosyal Hizmetler Gaziantep Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, yaptığı açıklamada, Gaziantepin yaklaşık 1,6 milyon nüfusa sahip olduğunu, ciddi göç aldığını ve nüfusun yaklaşık yüzde 42sinin 18 yaş altında olduğuna işaret ederek, göç olgusunun beraberinde getirdiği sorunları ve çocukların sorunlarını çözmeye yönelik hizmetlerin artırılması gerektiğini belirtti.

Kente göçle gelen çocukların eğitim, fiziksel şiddet, ekonomik ve duygusal istismar, çocuk işçiliği gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldığını ifade eden Korkmaz, "Bu sorunları kısa vadede çözmek çok mümkün olmasa da en azından bu sorunların etkilerini minimize etmek sağlıklı bir nesil ve toplum oluşturmak için büyük öne taşıyor" diye konuştu.

Geçen yıl ilkini uyguladıkları "Beydillide Çiçekler Açıyor" projesi kapsamında, 5-18 yaş grubunda bulunan ve sosyal risk altındaki çocuklara yönelik SBS, okul öncesi eğitim, müzik, resim-el sanatları, halk oyunları, bilgisayar, masa tenisi, Uzakdoğu sporları, hentbol gibi kurslar düzenlendiğini anlatan Korkmaz, ailelerine yönelik olarak da aile içi iletişim, aile içi şiddet, madde bağımlılığı, kadın hakları gibi konularda bilinçlendirici çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Bu projeden Beydili Mahallesinde 915 çocuğun yararlandığını bildiren Korkmaz, "2011 yılı Sosyal Destek Programı (SODES) döneminde, bizim dört projemiz kabul edildi. Geçen yıl uyguladığımız Beydillide Çiçekler Açıyor projemizin devamı niteliğinde ikincisi de kabul edildi. Amacımız çocuklarımızın eğitimine destek vermek, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmak, gecekondu bölgelerindeki çocuklarımızın toplumsal hayata entegrasyonlarına yardımcı olmak. Bu projenin bu yılki toplam bedeli 250 bin TL" dedi.

"22 TANE ÇOCUK EVİ AÇILACAK"

Gecekondu bölgesi olan Nurtepe Mahallesinde bulunan toplum merkezlerinin de "SODES ile Hayata Tutunuyorum" projesi hazırlandığını anlatan Korkmaz, projenin maliyetinin 122 bin TL olduğunu bildirdi.

Korkmaz, "O bölgede yaşayan kadınlarımıza, kızlarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize yönelik eğitim ve sosyal kültürel faaliyetleri artırmaya yönelik entegrasyon amaçlı bir proje" diye konuştu. Yuvada kalan çocukların sosyal hayata daha rahat şekilde uyumunu sağlamak amacıyla bakanlığın "Çocuk Evleri" projesi geliştirdiğini, bu kapsamda Gaziantepte Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün kiraladığı 6 evde 7-12 yaş grubundaki çocukların kaldığını hatırlatan Korkmaz, şunları anlattı: "Çocuk Evleri projemizin maliyeti 50 bin TL. Gaziantepte 2014 yılına kadar 22 tane çocuk evi açmayı planlıyoruz. Ev arama çalışmalarımız devam ediyor, hafta sonu ben de emlakçılara gidiyorum. İki aydan bere yüzlerce eve baktık. Çocuklarımızın yurt ve yuva ortamından ev ortamına gittiği zaman daha iyi ortama gitmiş olmalarını istiyoruz. Kendi yaşıtlarının yaşadığı süreçleri bir ev ortamında yaşayarak hayata hazırlansınlar istiyoruz.  Sosyal hayatın içinde yer almalarına dönük bir proje. İmkanlar ölçüsünde bu evlerin sayısını artırarak, yatılı kuruluşlarımızdaki mevcut sayıyı azaltacağız."

"HER ÇOCUK BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ"

Okul öncesi eğitime önem verdiklerini vurgulayan Korkmaz, bütçesi 32 bin TL olan "Hem Okulum Hem Yuvam" adlı projeleri ile 0-6 Yaş Çocuk Yuvasında bazı mekanları okul öncesi eğitime dönüştüreceklerini belirtti. Korkmaz, "Özellikle 4-6 yaş arasındaki çocukların akademik ve psikomotor becerilerini geliştirmek amacıyla bu projeyi oluşturduk" dedi.

Korkmaz, bu yıl dört projeye başlayacaklarını, projelerin takibini bizzat kendisinin yaptığını ifade etti. Sosyal içerikli projelerin uzun vadeli ve maliyetli olduğuna işaret eden Korkmaz, şunları kaydetti: "Bizim işimiz sadece yatılı kurum hizmetlerini organize etmek değil. Önleyici hizmet mantalitesini geliştirmek istiyoruz. Çocuğun bize gelme sürecini yavaşlatmak istiyoruz. Her çocuk bizim için çok kıymetli. Bu önleyici ve koruyucu hizmetleri amacımız çocukların yanlış arkadaş edinmelerine, yanlış davranış kazanmalarına engel olmaktır. Sosyal projeler maliyetli projelerdir, uzun vadeli düşünülmesi gerekiyor. Hemen netice alamayabilirsiniz, ama uygulayıcılar olarak görevimiz pes etmeden, yılmadan karşılaştığımız sorunları aşmaktır."

AA


Geri Dön