Turizm

Antik Frig Yolu turizme ivme katacak!

Antik Frig Yolu 3 kentin işbirliği ile yeniden canlandırılıyor. Hizmete açılan 500 kilometrelik Frig Yürüyüş Yolu’nun Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya’da termal turizmi de canlandırması bekleniyor.


Antik dönemde Frigya olarak adlandırılan, günümüzde Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya'ya dağılmış Frig Vadileri'ni yürüyerek ve bisikletle keşfetmeyi sağlayacak 500 kilometrelik Frig Yolu hizmete açıldı. 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya il özel idareleri tarafından kurulan Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİKÜM) proje kapsamında bir tanıtım filmi hazırladı. Frig Vadileri Sanal Tur Projesi, bisiklet ve fotoğraf yarışmaları gerçekleştirildi. Frig Yürüyüş Yolu'nun 3 kentin zengin termal potansiyelini de geliştireceği düşünülüyor. FRİKÜM Başkanı ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, proje kapsamında Frigya Vadisi'nde, 28 doğal, 174 arkeolojik, 32 doğal ve arkeolojik, bir tarihi SİT'in yanısıra 105 de Türk yapılarından oluşan anıt eserin kayıt altına alındığını belirterek, "Frig Yürüyüş Yolu zaman içinde cazibe merkezi haline gelecek. Ülkemizde çok az sayıda bulunan antik yürüyüş yollarından birisi olarak öncelikle yerli ve yabancı doğa yürüyüşçülerinin ve sporcuların tercihleri arasında yerini alacak. Tanıtım faaliyetlerine ağırlık vererek hakettiği değere kavuşmasını sağlayacağız. Böylelikle turizm gelirleri de artacak. FRİKÜM bütçesini genel olarak kurucu üyeler olan Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya il özel idarelerinin her yıl belirlenen katılım payı ile oluşturuyor. Bu yıl her kurucu üyeden 70 bin TL olmak üzere, diğer gelirle birlikte toplam 245 bin TL tahmini geliri oldu. FRİKÜM, bölgede yer alan tarihi eserler için bir tanıtım filmi hazırladı. 160 farklı noktanın 360 derecelik fotoğraf çekimi yapıldı. Frig Vadileri Sanal Tur Projesi, bisiklet ve fotoğraf yarışmaları da gerçekleştirildi" diye konuştu. Frig Yürüyüş Yolu Projesi'nin yaklaşık 500 kilometrelik bir güzergahı kapsadığı bilgisini veren Vali Tuna, " Bu antik yürüyüş yolu Kütahya'da Yenice Çiftliği'nden, Afyonkarahisar'da Seydiler'den başlıyor. Her 2 güzergah da Eskişehir'de Friglerin dini merkezi olan Yazılıkaya'da birleşerek Ankara'nın Polatlı ilçesinde bulunan Friglerin siyasi başkenti Gordion'a (Yassıhöyük) kadar uzanıyor. Yürüyüş yollarına dayalı ve Frig eserlerinin görülebileceği yürüyüş parkurlarını belirledik. Uluslararası standartlarda işaretleme çalışmaları yaptık. Yürüyüş rotasının bilgilendirme levhaları ile donatılması ve yolun korunması için gerekli tedbirlerin alınması için çalışma yürüttük. Frig yolu çalışmaları genellikle idari imkanlar seferber edilerek Doç Dr. Hüseyin Sarı ve ekibinin gönüllü çalışmaları ile sembolik bir maliyetle sonuçlandırıldı. Bundan sonraki süreçte bölge halkının bilgilendirilmesi, güzergah üzerindeki köylerin muhtarları ile işbirliği yapılması ve tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi planlanıyor. Bölgede yatırımcılar zaman kaybetmeden yerini almalı. Zira ne kadar yatırımcı gelirse bölge o kadar tanınacak ve kalkınacaktır" şeklinde konuştu.


Frig Yolu'nu gezecek turistler için konaklama tesisine ihtiyaç var

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz: Frigya Vadileri ile yörede yaşayan vatandaşların ekonomik ve sosyal durumu daha iyi seviyelere gelebilir. Bu 3 kentin zengin termal kaynakları değerlendirilirse yani sağlık turizminin yanına kültür turizmi de eklenirse refah düzeyi artacaktır. Günümüzde alternatif turizm aktivitelerine büyük bir talep var. Ülkelerin nüfuslarının yaşlanması ile sağlık unsuru turizmde önem kazanmaya başladı. Termal turizm bu eğilimler karşısında tercih edilen bir alan olarak gözüküyor. Önümüzdeki dönemde termal turizme talebin daha da artacağını ümit ediyoruz. Frig Yolu'nda gezecek yerli ve yabancı turistlere yönelik konaklama tesislerine ihtiyaç var. Yatırımcıları bölgemize davet ediyoruz. Ülkemizde Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiş 65 adet termal turizm merkezinden, 8 adedi Kütahya'da bulunuyor. Frigya vadilerinin canlandırılması projesi kapsamında Kütahya bölgesinde termal alanda yatırımlar sürüyor. Yeni yatırımcıları da bölgemizde görmekten mutluluk duyarız.


Kaplıcaların yanında Kültür Yolu da pazarlanabilir

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu: Türkiye'deki özellikle yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği kültür yollarının sayısı her geçen gün artıyor. Frig Yürüyüş yolu ülke ve bölge turizmine önemli bir katkı sağlayacak. Türkiye'nin var olan turizm yatırım ve gelirlerinin neredeyse tamamı kum, güneş, deniz turizmine ait. Turizmi tüm bir yıla yaymak için kültür ve termal turizmi her geçen gün önem kazanıyor. Ülkemizin ilk yürüyüş yolu olan Antalya bölgesindeki Likya Yolu'nu her yıl binlerce kişi yürüyor. İlimizin sınırları içinde bulunan Frig Yolu da benzer bir potansiyele sahip. Daha yeni açılmasına rağmen, özellikle yabancı turistler tarafından büyük ilgi gösteriliyor. Likya Yolu'nda olduğu gibi Frig Yolu üstündeki köylüler de sahip oldukları kültürel değerleri ürüne ve hizmete dönüştürerek maddi kazanç sağlayabilirler. Afyonkarahisar bölgesinde bulunan termal kaplıcaların yanında Frig kültür yolu da pazarlanarak, turistlerin bölgedeki aktiviteleri çeşitlendirilerek, turizmden elde edilen gelir arttırılabilir. Sürdürülebilir bir turizm geliri bölge halkına da ekonomik katkı sağlayacaktır. Kentimizde son yıllarda termal ve sağlık turizmi alanında büyük yatırımlar gerçekleştirildi. 8 adet 5 yıldızlı otelimiz var. Yapımı süren otellerle birlikte bu sayı 2015 yılında 12'ye ulaşacak. Bu tesislere gelen misafirlerimizin Frig Vadileri'ne ziyaretlerinin sağlanması ya da Frig Vadileri'ni gezenlerin termal tesislerde konaklamalarının sağlanması son derece önemlidir.


Dünya Gazetesi