Kent Haberleri

Antik İyon Yolu için saha çalışmalarına başlandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayacak 350 kilometrelik “tematik yol” için ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte saha çalışmalarına başladı. Projede ana hedef “Yarımada’nın tanıtımı” olarak belirlendi


İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayacak 350 kilometrelik “tematik yol” için ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte saha çalışmalarına başladı. Projede ana hedef “Yarımada’nın tanıtımı” olarak belirlendi

Selçuk Efes’ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai ve Karaburun’a ulaşacak güzergah, bölgenin tarihsel, doğal ve sosyokültürel değerlerinin tanıtılmasından önemli rol oynayacak.

Rotanın geçtiği köylerde kamp alanları, pansiyonculuk ve günübirlik hizmetler için küçük aile işletmelerinin kurulması desteklenerek köylüye yeni iş alanı ve ek gelir sağlanacak.

İyon Yolu bisiklet rotası ile Eurovelo Avrupa Bisikletli Turizm ağına, bağ rotası ile Wine Cities ağına, zeytin rotası ile Gurme Şehirler ağı Delice ve Slow Food’a dahil olacak.

Düzenlenecek ultra maratonlar, macera, orientiring, bisiklet, su sporları yarışları ve bölgeye özgü tematik şenlik/festivaller, 350 kilometrelik rotaya ulusal ve uluslararası nitelik kazandıracak.

İzmir’in tanıtımına katkı ve yerelde kalkınma hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekleyen Büyükşehir Belediyesi, kentin güneybatı aksında kurulmuş 6 antik İyon kentini (Ephesos, Kolophon, Lebedos, Teos, Klazomenai ve Erythrai) birbirine bağlayarak Karaburun yarımadasını saracak “tematik yol” için alan çalışmalarına başladı. Yürüyüş, bisiklet, tarih, bağ, zeytin ve deniz olmak üzere 6 rotada oluşturulacak İyon Yolu’nun bisiklet rotası ile Eurovelo Avrupa Bisikletli Turizm ağına, bağ rotası ile Wine Cities ağına, zeytin rotası ile Gurme Şehirler ağı Delice ve Slow Food’a dahil olması öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenlenecek ultra maratonlar, macera, orientiring, bisiklet, su sporları yarışları ve bölgeye özgü tematik şenlik/festivallerle 350 kilometrelik rotaya ulusal ve uluslararası nitelik kazandırmayı hedefliyor. 


Selçuk Efes’ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai’ye oradan Mimas hattı ile Karaburun’a ulaşacak olan “ana rotaya” tali güzergahlar da eklenerek bölgenin tarihsel, doğal ve sosyokültürel değerleri tanıtılacak ve yerinde görülmeleri sağlanacak. 


“İyon Yolu” güzergahının belirlenmesi amacıyla, ilgili sivil toplum örgütlerinin katıldığı veri toplama çalışmaları başladı. 12 dağcılık kulübünün katılımıyla oluşturulan 8 ekip, haftanın değişik günlerinde sahada rota belirleme ve veri toplama çalışmalarını yürütüyor. Aynı şekilde zeytin rotası için Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, bisiklet rotası için de bisiklet dernekleriyle çalışmalar devam ediyor. 


Mobil rehber

Saha çalışmalarının sonucunda belirlenen rotalar uluslararası standartlarda işaretlenerek, yönlendirici tabela ve bilgilendirici levhalarla donatılacak. Hazırlanacak el kitabı, haritalar ve web sayfasında yolun tanıtımı yapılırken, hazırlanacak mobil rehber uygulamasıyla da rotayı kullanmak isteyenlere online bilgilendirme hizmet sunulacak.


Doğaya kaçış

İyon Yolu, dünyada alternatif turizm odaklı çalışmalar arasında olan doğa sporları temeline dayanması nedeniyle, bölgede yeni bir turizm profili oluşmasına da olanak sağlayacak. Doğa sporcuları, izcilik kulüpleri, bisiklet kulüpleri, su sporları, zeytin ve bağ üretim alanlarına ilgi duyanların çekim merkezi olacak proje, hazırlanacak kamp ve rekreasyon alanlarıyla da İzmirlilere günübirlik “doğaya kaçış” imkanı yaratacak. 


Bölge halkına ek gelir

Çeşme, Kuşadası, Efes merkezli tarih ve deniz turizmi için bölgeye gelen turistlerin en az 1 veya 2 günlük turlarla İyon Yolu’na gelmeleri sağlanarak kırsalın yerelde kalkınması için önemli bir adım atılacak. Rotanın geçtiği köylerde kamp alanları, pansiyonculuk ve günübirlik hizmetler için küçük aile işletmelerinin kurulması desteklenerek köylüye yeni iş alanı ve ek gelir sağlanması hedefleniyor. Köylerde üretici pazarı, köy pazarı veya yeryüzü pazarı niteliğinde pazarlar kurularak ve şenlikler organize edilerek “tüketicinin üreticinin ayağına götürülmesi” de hedefler arasında yer alıyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi