Kent Haberleri

Antrepo 5’teki müze binasının inşaatı 1.5 yıl sürecek!

Antrepo 5’teki müze binasının inşaatı 1.5 yıl sürecek. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Karaköy’deki yeni binasında ilk geçici sergi bugün açılıyor.



Tasarımı mimar Emre Arolat tarafından gerçekleştirilen Antrepo 5’teki müze binasının inşaatı 1.5 yıl sürecek.


Türkiye’nin en kapsamlı resim koleksiyonuna sahip olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Karaköy’deki yeni binası Antrepo 5’te ilk sergisini bugün açıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 1937’de Atatürk’ün emri ve Meclis’in kararıyla tahsis edilerek müze olarak kullanılan Veliaht Dairesi’ni boşaltıp, eserleri Antrepo 5’e taşımıştı. Mimar Emre Arolat’ın tasarladığı yeni müze binasının inşaatı devam ederken, geçici olarak tasarlanan sergi salonlarında da resim tarihimizin ilk yıllarında Osman Hamdi Bey’in kardeşi Halil Eldem’in oluşturduğu ‘Elvah-ı Nakşiye’den günümüze uzanan bir seçki de sergilenmeye başlanmış oldu


İLK KOLEKSİYON


‘Mimozalı Kadın’ gibi Türk sanat tarihinin mihenk taşı sayılabilecek 76 başyapıtın yer aldığı sergide Osman Hamdi Bey dışında, Halife Abdülmecit, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid, Halil Paşa gibi Osmanlı modernlerinden, Hüseyin Avni Lifij, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Namık İsmail gibi erken Cumhuriyet dönemi sanatçılarının klasikleşmiş eserlerine, hatta Preziosi, Ayvazovski, Bonnard, Utrillo gibi Batılı ressamların ellerinden çıkmış çok özel ve karakteristik çalışmalara yer veriliyor. Sergi açılışı için buluştuğumuz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Dolmabahçe’deki Veliaht Dairesi’nde bulunan müzeyi Milli Saraylar’a bırakıp taşındıkları için yapılan eleştirileri haksız bulduğunu belirtiyor. Tüm partilerin temsilcilerinin bulunduğu Meclis Başkanlık Divanı’nın kararıyla binayı boşalttıklarını söyleyen Karayağız yaşanan süreci ve Emre Arolat tarafından tasarlanan yeni binayı anlattı.


BİNADAN ÇIKMAK ZORUNDAYDIK

Veliaht Dairesi’nde bulunan Resim ve Heykel Müzesi harabe halindeydi. Milli Saraylar’ın izni olmadan orada bir çivi bile çakamıyordunuz. Akademi bir yerlerden para bulsa bile iş yapmak çok zordu. 2004’te Abdüllatif Şener Devlet Bakanı olarak müzeyi geziyor ve bu durum kendisine anlatılıyor. O da Ankara’ya gidince binanın restorasyonu için bir bütçe ayırıyor. 2006’da üniversite müzenin onarımı için projeleri hazırlıyor. Ama bir hata yaparak ihaleyi Milli Saraylar’a veriyorlar. O yıl yapılan protokolle bina bize 2010’da teslim edilmeliydi. Milli Saraylar da binadaki tamiratı yapabilmemiz için eserlerin buradan çıkması lazım dedi. Haklılar, en ufak bir kazada, yangında çok büyük kayıplar yaşanabilir. Böyle bir durumda kaldık. Müze dört duvardan ibaret bir yer değildir. Atatürk’ün vasiyeti de binanın kendisi değil içindeki eserlere sahip çıkmak ve onları yaşatmak. Biz de göreve geldiğimizde dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le görüştük. Eserleri yerleştirebileceğimiz bir ek bina istedik. Yani binaya karşılık Antrepo 5’i rica ettik. Meclis Başkanlık Divanı’nın kararıyla bina bizden alındı ve karar da bize tebliğ edildi. Bize Antrepo 5’i verdiler, eserleri buraya taşıdık. Antrepo 5’in koşulları kötüdür, eserler orada mahvolur dendi. Kültür Bakanlığı’nın izni olmadan zaten müze taşıyamazsınız. Onlar binayı her yönüyle inceleyip taşınabilir raporu verdiler.


PROJEYİ BAŞBAKAN ONAYLADI

Projeleri Kadir Topbaş’a sunduk önce. Burası özelleştirme alanı, bize geçici olarak verilmiş. Bize devri için Başbakan’a projenin sunulması lazım. 3 Şubat 2012 tarihinde Sayın Başbakan Erdoğan üniversitemize geldi, projemizin müellif mimarı Emre Arolat hazırladığı çalışmayı Başbakan’a sundu. Orada onaylandı proje ve sonrasında Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla bina bize tahsis edildi.



11 BİN METREKARE SERGİ ALANI

Eski müze binası 6 bin 500 metrekareydi. Sergi alanları da 2 bin 500 metrekare.

Yeni bina 22 bin metrekareden oluşuyor.

7 bini kapalı olmak üzere 11 bin metrekareye kadar sergi alanları ve depo alanları olacak.

İçinde kütüphanesi, sineması ve çok fonksiyonlu salonları yer alıyor.

Yaklaşık 1100 eserlik bir kalıcı sergi sürekli açık olacak.

Müze son teknoloji güvenlik sistemiyle korunacak. 

Konteynırlarla ayrılacak bölümlerde farklı sergi salonları yer alacak.


Hürriyet