19 / 05 / 2024

Anzak Koyuna yapılan duvara Avustralyalılar tepki gösterdi!

Anzak Koyuna yapılan duvara Avustralyalılar tepki gösterdi!

Çanakkale savaşında, Anzak askerlerinin çıkarma yaptığı Anzak Koyuna toprak kaymasını engellemek için örülen beton duvar Avustralyada büyük tepkiyle karşılandı



Anzak Koyuna utanç duvarı Türk askerinin Çanakkale Savaşında, Anzak kuvvetlerine karşı büyük bir başarı elde ettiği Anzak Koyuna örülen 1.2 ile 1.8 metrelik duvar, Avustralyada büyük bir tartışmaya neden oldu. Toprak kayması ve erozyonu önlemek için Türk ve Avustralyalı yetkililer ile Avustralyalı mühendislerin ortak karar alarak yaptırdığı beton duvar büyük tepki çekti. Anzak Koyunu ziyarete giden Avustralyalı John Mulready Hayatım boyunca burayı görmek için bekledim ve bu duvar bütün hayallerimi yıktı. Birşey yapılması gerekseydi bile bu kadar kötü olmamalıydı dedi. Anzak 100üncü Yıl Bakanı Warren Snowdon, bölgenin korunması için duvarın zorunlu olduğunu belirterek, Her 10 yılda 2 metrelik toprak kayıyor. Büyük bir tehlike var dedi. Duvarın gelecek yıl yapılacak törenlerden önce tamamlanması bekleniyor. Avustralyanın çok satan gazetelerinden Daily Telegraph da duvarın fotoğrafını yayınlayarak Türkiyedeki Anzak Koyunda utanç duvarı başlığıyla haberi okuyucularına duyurdu. Avustralyalı konsolosluk ve elçilik yetkililerinin sık sık bölgeyi ziyaret ettiği ve Anzak Koyunun durumu hakkında bilgi aldıkları açıklandı.

Avustralya önermiş
Çanakkale Valisi AzimTuna, 6 yıl önce hizmete giren ve kısa sürede çökmeler nedeniyle kullanılamaz hale gelen Anafartalar sahil yolu yeniden asfaltlanırken toprağın denize akmasını engellemek için bölgeye istinat duvarı örüldüğünü söyledi. Çanakkale Savaş Alanları uzmanı Gürsel Göncü ise, Plansızca yapılan yol çalışmalarıyla erozyon hızlandırıldı. İstinat duvarı Avustralyalılarca önerildi. Ancak ortaya çıkan görüntü çirkin dedi. Tarihçi Bill Sellars da, duvarın yapımına Avustralyanın önerisiyle 2009da karar verildiğini söyledi.

mynet.com


Geri Dön