29 / 04 / 2024

Anzak Koyu'nda toprak kayması!

Anzak Koyu'nda toprak kayması!

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Anzak Koyu bölgesinde toprak kayması yaşandı



Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Anzak Koyu bölgesinde toprak kayması yaşandı

Anzak Koyu güzergahında, tarihi alanın kuzeyindeki şehitlik ve anıtlara ulaşımı sağlayan yolun Anzak törenlerinin de yapıldığı bölümünde heyelan meydana geldi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; yolun az bir bölümü ve yanındaki dolgu alan ile istinat duvarının denize  doğru kaydığı görüldü. 

Bölgede incelemelerde bulunan Tarihi Alan Başkanlığı uzmanları, tören alanına giden yolun yaklaşık 1 kilometrelik kısmı ve duvarların işlevini yitirdiğini belirledi.

Karayolları Genel Müdürlüğü Gelibolu 13. Şube Şefliği yetkilileri ile yerinde yapılan incelemede ise yarma ve dolgu şevlerinde aşınmalar olduğu tespit edildi. Yolun üst yapısında daha önce kılcal olan yarıkların da derinleştiği görüldü. 

- Onarım projesi hazırlandı

Bölgede sürdürülen çalışmalar kapsamında yapılan jeolojik ve jeoteknik etütler sonucunda yolun kaymasını önleyici proje, Gelibolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından onaylandı. 

Gerekli hazırlıkların yapılmasından sonra bölgede bu ayın ikinci yarısında onarım, yenileme ve iyileştirme çalışmaları başlayacak.

Çalışmaların yaklaşık 4 ayda bitirilerek yolun ulaşıma açılması planlanıyor.

Kahta Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarında sona gelindi!


Geri Dön