23 / 11 / 2024

AOÇ arazisine yapılan saray tarımı etkiledi!

AOÇ arazisine yapılan saray tarımı etkiledi!

AOÇ arazisinin bir bölümüne saray inşa edilmesi ile birlikte çiftlikte tarım üretimi de darbe aldı. Rapora göre AOÇ’de buğday üretimi tarihinin en düşük seviyesine gerilerken arpa, kuru yonca, kuru çayır ve yeşil yonca üretimi ilk kez yapılmadı.




AOÇ arazisinin bir bölümüne saray inşa edilmesi ile birlikte çiftlikte tarım üretimi de darbe aldı.


Rapora göre AOÇ’de buğday üretimi tarihinin en düşük seviyesine gerilerken arpa, kuru yonca, kuru çayır ve yeşil yonca üretimi ilk kez yapılmadı. Atatürk’ün modern tarımı geliştirmek amacıyla cumhuriyetin ilk yıllarında kurduğu AOÇ, arazi yağması yüzünden tarımdan hızla uzaklaşıyor. Son olarak Sayıştay’ın açıkladığı rapor, AOÇ’nin kısa süre içinde tarımdan tamamen kopacağının işareti oldu.


İLK KEZ 88 TONA DÜŞTÜ  


Sayıştay yayımladığı ‘Kamu İşletmeleri 2014 Yılı Genel Raporu’ ile Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ne (KİT) ilişkin genel değerlendirmeler yaptı. AOÇ ve diğer KİT’lerle ilgili ayrıntılı raporlar ise TBMM’ye gönderildi. Rapora göre AOÇ’nin bitkisel üretimi, 2014 yılında ilk kez durma noktasına geldi. 2014 yılında bir kilo bile arpa, kuru yonca, kuru çayır ve yeşil yonca üretmeyen AOÇ yönetimi, buğday üretimini ise adeta durdurma noktasına getirdi. AOÇ, 2013 yılında 541 ton buğday üretirken 2014 yılında ürettiği buğday miktarı 88 tona kadar düştü. Üretimdeki isteksizliğe rağmen AOÇ’nin 2009 ila 2013 yılları arasındaki yıllık buğday üretimi en fazla 158 tona kadar gerilemiş, ancak 100 tonun altına hiç düşmemişti.

Arazi yağmasından bir türlü kurtulamayan AOÇ, verimden de tamamen koptu. Sayıştay raporuna göre, AOÇ’nin 2013 yılında dekar alan başına 365 kilogram olan buğday üretim verimliliği 2014 yılında 82 kilograma kadar düştü. AOÇ’nin buğday verimliliği 2009 yılında 311 kg, 2010 yılında 282 kg, 2011 yılında 273 kg ve 2012 yılında da 298 kg olmuştu. En son 2014 yılı verileri, AOÇ’nin buğday üretiminde verimliliği tamamen geri plana ittiğini gösteriyor.


KAMU BANKALARINA UYARI


Sayıştay, raporunda kamu bankalarının mevduat, batık kredi, kredi kartları ve ciro konusunda sektörün gerisinde kaldığı uyarısını yaparken bu konularda daha aktif olmalarını istedi. Raporda kamu bankalarının mevduatı yeterince artıramadığı gibi düşük vadeyi uzatamadığı, takipteki kredilerin de artmasına karşın tahsilatın geciktiği belirtilirken, “Kamu bankaları, kredi kartları sayısı ile işlem ciroları ve internet bankacılığı işlem hacminde aktif büyüklüklerine göre sektör oranlarının altında kalmıştır” tespiti yapıldı.


Kamu bankalarından takipteki kredi alacaklarının tahsilatının hızlandırılmasını isteyen Sayıştay, bankalara bir de çağrı yaptı. Sayıştay, kamu bankalarının kredi kartı ve internet alanında müşteri artırmaya yönelik daha fazla gayret göstermeleri çağrısı yaptı.


Sözcü


Geri Dön