Genel

AOÇ'nin tarımsal üretim alanı olarak kiralanması TBMM'de!

Atatürk Orman Çiftliğine ait bazı taşınmazların tarımsal üretim alanı olarak kiralanmak üzere ihaleye çıkartılması TBMM gündemine taşındı. CHP'li Emir, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...  

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Atatürk Orman Çiftliğine ait bazı taşınmazların tarımsal üretim alanı olarak kiralanmak üzere ihaleye çıkartılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Emir, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Emir, ''Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'nün, Ankara'nın Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerindeki bazı taşınmazları tarımsal üretim alanı olarak kiralayacağı kamuoyuna yansımıştır.

24 Nisan 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yer alan ilana göre; Yenimahalle Susuz Mahallesindeki 657 bin metrekarelik, Etimesgut Bahçekapı Mahallesindeki 181 bin 544 metrekarelik ve 118 bin 848 metrekarelik taşınmazların tarımsal üretim alanı olarak kiralanması için açık artırma usulüyle 6 Mayıs 2019 tarihinde ihale yapılacağı ifade edilmektedir.

ilanda ayrıca, 657 bin metrekarelik alan için yıllık 65.700,00 TL, 118 bin 848 metrekarelik 11.884,80 TL, 181 bin 644 metrekarelik alan için de 18-164,40 TL+KDV tahmini bedel öngörüldüğü bilgisi yer almaktadır.'' açıklamasında bulundu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in soruları:
1) AOÇ'ye ait olan yaklaşık 1 milyon metrekarelik alanın "tarımsal üretim alanı" adı altında kiralama yöntemiyle ihaleye çıkartılmasının gerekçesi nedir?

2) Sayıştay'ın denetim raporlarında yer alan "AOÇ'nin kiralama sürecinde en çok geçici yapılaşma baskısıyla karşı karşıya kaldığı ve bunun da giderek kalıcı yapılaşmaya dönüştüğü" ifadeleri göz önüne alındığında, söz konusu arazilerin kiralanma şartları neden açıklanmamaktadır?

3) Özellikle sağlıklı gıdaya erişiminin büyük önem taşıdığı günümüz koşullarında "tarımsal üretim alanı" diye adlandırılan ihale konusunun içeriğinin kamuoyuna açıklanması düşünülmekte midir?

4) Türk tarımına öncülük ve ekonomik kalkınmaya hizmet etmesi amacıyla kurulmuş AOÇ arazilerinin 1 metrekarelik alanının yıllık yaklaşık 10 kuruş tahmini bedelle ihaleye çıkarılmasından nasıl bir fayda umulmaktadır?