Kent Haberleri

AOSB Antalya'ya Atıksu Çamuru kurutma tesisi kuruyor!

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü belediyelerin de depolamasında zorluk çektiği atıksu arıtma çamuru sorununu yaptırtacağı kurutma tesisiyle ortadan kaldıracak.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü belediyelerin de depolamasında zorluk çektiği atıksu arıtma çamuru sorununu yaptıracağı kurutma tesisiyle ortadan kaldıracak. Proje 3 milyon liraya hayata geçirilecek Antalya Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, mülkiyetindeki arazisindeki Atıksu Arıtma Çamuru Kurutma Tesisi kurmak için çalışmalara başladı. Belediyelerin depolamasında zorluk çektiği atıksu çamuru, yapılacak olan kurutma tesisinde işlendikten sonra fabrikalara gönderilecek. 3 milyon liraya bitirilmesi planlanan projenin temel amacı, düşük taşıma masrafları ile patojenlerin azaltılması, kurutulmuş çamurunun bertaraf edilmesi ve çevreye zararlı etkilerinin yok edilmesi. Proje 21 bin 174 metrekarelik parsel alanı içerisinde 2 bin 40 metrekare alan üzerinde hayata geçirilecek. 


Lisanslı tesislere gönderilecek 

Organize Sanayi Bölgesi Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisine ait 40 ton/gün kapasiteli Arıtma Çamuru Kurutma Tesisi yapılması planlanan tesiste ilk aşamada ön kurutma ekipmanı(dehidratör) ile yüzde 45 kuru madde içerecek şekilde kurutulacak daha sonra yerden ısıtmalı kurutma yöntemi ile yüzde 45 daha kurutularak toplamda yüzde 90 katı madde oranına kadar kurutulan çamur, lisanslı bertaraf tesislerine gönderilecektir. 


Vahşi depolama ve bertaraf 

Proje Teknolojisinin ve Proje Alanının Seçilme Nedenleri olarak şu ifadelere yer verildi: "Sanayinin ve nüfusun artmasıyla beraber oluşan atık sıvıların arıtılmasında kaynaklanan yüksek miktarda arıtma çamuru oluşmaktadır. Oluşan atık çamurları gün geçtikçe artmaktadır. 

Türkiye'de arıtma çamurlarının envanteri, yönetimi ve nihai bertarafı hakkında mevcut durumda kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak yakın bir tarihe kadar oluşan arıtma çamurlarının büyük bir kısmının vahşi depolama yöntemi ile bertaraf edildiği bilinmektedir. 


Belediyeler zorluk çekmektedir 

Atık arıtma çamurunun sürekli artış göstermesi, depolanması için yer bulmada İlgili Belediyeler zorluk çekmektedirler. Aynı zamanda oluşan atık çamurların fazla ve yaygın olması çevre için de bir tehdit oluşturmakta ve uygun yöntemlerle bertaraf edilmesi ihtiyaç haline gelmiştir. Çamur yönetiminde uzun yıllardan beri çeşitli yöntemler geliştirilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Son yıllarda getirilen yasal zorunluluklar ve cezai müeyyideler arıtma çamuru üreticilerinin atıkları çevreye zarar vermeden tekniğine uygun bir şekilde bertaraf etmeye yönlendirmektedir. 


Atıksuların arıtılması 

Bu da, Türkiye'nin mevcut sosyal ve ekonomik durumu göz önüne alındığında oluşan arıtma çamurlarının büyük bir kısmının düzenli depolama yöntemi ile bertaraf edildiği ve bir müddet daha bu metotla bertaraf edileceği sonucunu ortaya koymaktadır. Atıksuların arıtılması sırasında, kendiliğinden çökelebilen katı maddeler ile biyolojik veya kimyasal işlemler sonucunda çökebilir veya yüzebilir hale getirilen katı maddeler çökeltilerek veya yüzdürülerek atıksudan ayrılırlar. Böylece konsantre hale getirilmiş olarak ayrılan kirliliğin oluşturduğu "arıtma çamurları"nın da yeni çevre kirlenmelerine neden olmaması için tedbirler alınması gerekmektedir" Kurutma tesisi aşağıda belirtilen ünitelerden oluşacak: Dehidrcıtör ve Konveyörleri. Yerden Isıtmalı Kurutma Holü (sera) Tambur Karıştırma Sistemi. Aksiyel Sirkülasyon Fanları Çıkış Havalandırma Fanları. Konıpakt İklim İstasyonu, Sensörler ve Kontrol Sistemi. Koku Giderme Sistemi-Ozon Jeneratörleri. Kontrol Sistemi Kumanda Merkezi. Flektronik Taşıt Kantarı. Traktör, Kepçe ve Römorku. 


Antalya İleri