Köşe yazıları

Apartman içindeki tadilat giderlerini kim öder?

Posta yazarı Tamer Heper 'Merdiven aralıkları ve korkulukların boya ve badana giderleri kimlere aittir? ' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Merpen aralıkları ve korkulukların boya ve badana giderleri kimlere aittir? ' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Merpen aralıkları ve korkulukların boya ve badana giderleri kimlere aittir? l N.D.

***

Okuyucumun sorusu bayıldığım sorulardan biri, kısacık. Tamam kısacık ama bu defa da kendisinin bu olaydaki sıfatı belirsiz. Yani daire sahibi olarak mı, kiracı olarak mı yoksa binanın dışından girilen bir dükkan sahibi olarak mı soruyor, belli değil. Dolayısıyla ihtimallere göre yanıt vermeye çalışacağım.

***

Merpen kovası ve korkuluklar birlikte ortak alanda bulunur. Dolayısıyla merpenler ve merpen sahanlıkları ortak alandır. Ortak alanlarda yapılacak onarım ve bakım giderlerini kat malikleri karşılar. Bu giderler kiracıdan talep olunmaz. Bu nedenle okuyucum kiracı ise bu giderlerden onun katına isabet eden miktarı kendisi ödemeyecek, daire sahibi ödeyecek. Kendisi kat maliki ise anlaşıldığı gibi kiracısı ödemeyecek kendisi ödeyecek.

***

Peki kapısı sokağa bakan bir dükkan sahibi ise yani bina içini hiç kullanmayan, merpenlerle ilişkisi olmayan biri ise ne olacak? Binanın dışında kapısı olan bir dükkan sahibi de bina içindeki merpenleri kullanmasa bile ortak alanın malikleri arasındadır.

Bu nedenle de buraların bakımı için yapılacak masrafa katılır. Bizim yasamızda bir kural var. Bir bağımsız bölüm maliki bir ortak alanı kullanmayacağını veya kullanma ihtiyacı bulunmadığını ileri sürerek, o yere ait ortak gidere katılmaktan kaçınamaz.