Apartman toplantısına kiracı katılabilir mi?
Apartmanlarda kanunen senede en az 1 kez toplantı yapılması gerekiyor. Peki, apartman toplantısına kiracı katılabilir mi?
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''apartman toplantısı'' konulu soruyu yanıtladı. Peki, apartman toplantısına kiracı katılabilir mi?
Apartmanımızın yönetim planı bina inşa edildiği 1972 yılında yapılmış, bu güne kadar uygulanmaktadır. Şimdi yönetici, kiracılar dahil kat maliklerini toplantıya çağırarak yönetim planı değişikliği gündem maddesi ile kat maliklerini toplamak istiyor. Ek bir bilgi; bugünlerde binamızın müteahhide verilerek yeniden yapılması söz konusu. Bu durumda yönetim planı değişikliği için nisap nedir? Vekaleten katılacakların alacağı vekaletin şekli nedir? Kiracıların toplantıdaki durumu nedir? ● M.Ş.
Bugünlerde binalarda telaş içinde yapılan ya kat malikleri olağanüstü toplantısı veya mahkemeye başvurarak yapılan arsa payı düzenlemesi talebi var. Bunun nedeni basit. Şimdi bina müteahhide verilecek ya, işte bazı daire sahipleri yeni binada daha büyük yer almak, daha büyük arsa payı kapmak için kendi dairelerinin arsa payını yükseltme çabasında. Girişimler bununla ilgili. Okuyucumun meselesinin de bu çerçevede olduğunu tahmin ediyorum. Sanki gündem açıklanmayarak kat malikleri arasında bir muhalefetin oluşmasını engelleme çabası var. Oysa ben bu tür talepleri iyi niyetli bulmuyorum ve kabul edilmemesi gerektiği görüşündeyim. Nedeni de şu:
AMAÇ KARA GEÇMEK
Örnek okuyucumun binası. Bina 1972 yılında kat mülkiyetine geçmiş. O yıldan bu yana arsa payı düşük olan daire bu arsa payına göre aidat ödemiş, ortak gidere katılmış. Yani neredeyse kırk-kırk beş sene ödemelerinde kendisine menfaat sağlamış. Diğerlerini zarara uğratmış. Bugün bina yenilenecek ya, şimdi aklı başına gelmiş, arsa payını büyütmek istiyor. Neden? Çünkü yeni binada daha büyük yere sahip olup kâra geçecek. Bu tamamen kötü niyet sonucudur ve bu husus gözönüne alınmalıdır.
Yönetim planı değişikliği için nisap 4/5’tir. Ancak bu nisapla karar alınsa dahi bazı kat maliklerinin hakları zayi oluyor ise alınan kararın iptalini dava etmek mümkündür.
KİRACININ OY HAKKI YOK
Toplantılarda vekaletin belirlenmiş bir şekli yoktur. Düz beyaz kağıda yazılıp imzalanmış vekaletler yeterlidir. Kırk bağımsız bölüme kadar bir kimse iki vekalet alabilir, kırktan sonra ise bağımsız bölüm sayısının beşte biri kadar.
Kiracıların toplantıda oy hakkı yoktur, sadece doğrudan kendilerini ilgilendiren konular olursa görüşmeye katılabilirler. Oy hakkı bağımsız bölüm maliklerinindir.