28 / 04 / 2024

Apartman yönetimi nasıl devredilir?

 Apartman yönetimi nasıl devredilir?

Bağımsız 8 veya daha fazla bölümden oluşan her yapının mutlaka apartman yöneticisi bulunması gerekiyor.Hem kat maliklerinden hem dışarıdan aday olan biri yönetici seçilebiliyor.Peki apartman yönetimi nasıl devredilir?



Apartman yönetimi nasıl devredilir?

Kat malikleri kanuna göre 8 ve daha fazla bağımsız bölüme sahip anagayrimenkullerde yönetici seçimi zorunludur.Kat mâlikleri kendi aralarından ya da dışarıdan seçecekleri bir kimseye ya da kurula bu görevi verebiliyorlar.


Yönetici seçimi için kat mâliklerinin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğu, yani yarıdan 1 fazla oyu gerekiyor.Yönetici Kat Mâlikleri Kurululunun yıllık toplantısında atanıyor.Atama 1 yıl için yapılıyor.


Atama işlemi her yıl yenileniyor.Eski yönetici toplantıda tekrar atanabiliyor.Kat Mâlikleri Kurulunun kararı tek başına yeterli olmuyor. Yönetici seçilen kişinin de bunu kabul etmesi gerekiyor. Anlaşma sağlanamıyor ise ilgili Sulh Hukuk Mahkemesine başvurup yönetici atanması talep edilebiliyor.


Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamıyor; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınamıyor.


Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil ediyor. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil ediyor.


Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabiliyor, fakat oya katılamıyor. Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabiliyor. Bir kişi,oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemiyor. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebiliyor.



Devredilme işlemleri ise şu şekilde gerçekleşiyor:

-Kat Malikleri Kurulu  toplanıyor. Toplantı; hem sayı, hem de arsa payı bakımından kat maliklerinin yarıdan fazlasının katılımı ile gerçekleşiyor.

- Site/Apartman yönetimin bir firmaya devredilmesi yönünde karar alıyor.

- Toplantıda bir veya iki kişi denetici seçiliyor. (Denetçi olabilmek için kat maliki olmak gerekiyor.). Bu kişi veya kişiler aynı zamanda  firma ile sözleşme imzalıyor ve bina temsilcisi olarak firma ile ilişkileri de yürütüyor.

-Site/Apartmana ait bir banka hesabı varsa, bunun kullanımı için yetki veriliyor (bankaya talimat veriliyor) veya  firmanın Site/Apartman adına hesap açtırmasına ve bu hesapları kullanabilmesine yetki veriliyor.


Site yönetimi toplantı çağrısı!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön