Genel

Apartmanda arsa payı nasıl hesaplanır? Kat karşılığı arsa kaç daire?

Apartmanda yaşayan kişiler, arsa payına önem vermektedir. Bu nedenle de “Apartmanda arsa payı nasıl hesaplanır?” sorusunu sık sık sormaktadır. İşte detaylar!000 TL'dir

ARSA PAYINDAN DAİRE METREKARESİ NASIL HESAPLANIR?

Konutun metrekaresi 90 ve satış değerinin yani rayiç değeri ise 150.000 TL'dir. Bu evin arsa payı, evin metrekare oranına göre şu şekilde hesaplanır. İşte detaylar;

Peki “Apartmanda arsa payı nasıl hesaplanır?” İşte merak edilen bu ve diğer soruların yanıtları…

KAT KARŞILIĞI ARSA KAÇ DAİREDİR?

Kat karşılığı olan sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen bir oran vardır. Bu kabul örülen oran yüzde 50 ile yüzde 50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı da bu bakımdan önem arz etmektedir. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire bulunan bir bina yapılacak ise arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire verilmiş olur.

DAİRENİN KAÇ METREKARE OLDUĞUNU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Dikdörtgen şeklindeki köşeli bir odanın metrekaresini elde etmek için iki duvarın uzunluklarını ölçerek, birbirleri ile çarpılır. Bu bahsedilen işlem her bir oda, banyo ve mutfak için gerçekleştirildikten hemen sonra sonuçlar bir araya getirilir ve toplanır. İç alanların da metrekarelerinin toplamı evin net olarak metrekaresini verir.

TAPUSU BULUNMAYAN MİRAS PAYLAŞILIR MI?

Üzerinde mülkiyet hakkı bulunmayan tapusu olmayan gayrimenkullerin sahipleri, gayrimenkulü tapuya kayıt ve mülkiyetlerini de tescil ettirmediği sürece bu mülkiyetleri üstünde tasarruf edemeyecekleri için bu mülkiyeti de başkalarına devir işleminde bulunamazlar.

APARTMANDA ARSA PAYI NASIL HESAPLANIR?

Tapuda açık olarak belirtilmiş olan toplam alanın metrekare türünden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı ise kişiye ait olan pay değeri ile çarpıldığı zamanda arsa payı elde edilmiş olur. Bu işlemin sonucunda ise ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelmektedir.