Emlak Terimleri

Apartmanda dernek açılması!

Kat maliklerinden izin alınmadan; tapuda mesken olarak gösterilen bağımsız bölümün dernek olarak kullanılması neticesinde derneğin bu yerden tahliyesi için derneğe Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor...

Apartmanda dernek açılması!

Apartmanda dernek açılabilmesi için, kat maliklerinin oybirliğinin sağlanması gerekiyor. Oybirliğinin sağlanılmaması durumunda dernek merkezi apartmanda açılamıyor.


Kat maliklerinden izin alınmadan; tapuda mesken olarak gösterilen bağımsız bölümün dernek olarak kullanılması neticesinde derneğin bu yerden tahliyesi için Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor.


Apartmandaki derneğin tahliyesi ile ilgili Yargıtay Kararı örneği aşağıda bulunuyor:


T.C.

YARGITAY

18. HUKUK DAİRESİ

E:2002/8038

K:2002/9586

T:10.10.2002


   Dava dilekcesinde bağımsız bölümün mesken olan eski haline getirilmesi ve tahliye istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı dernek vekili tarafından temyiz edilmiştir.Temyiz isteminin süresi icinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü: 


   KARAR : Dava, tapuda mesken olarak gösterilen bağımsız bölümün dernek lokali olarak kullanılmasının önlenmesi ile meskene dönüştürülmesi ve davalı derneğin bu yerden tahliyesi istemine ilişkindir. Dosyada toplanan belge ve bilgilere göre dava konusu bağımsız bölümün tapuda mesken olarak yazılı bulunduğu ve bu yerin davalı dernek tarafından lokal olarak kullanıldığı, böylece Kat Mülkiyeti Yasasının 24/2.maddesinde öngörülen koşullara uyulmaksızın meskenin işyeri olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. 


   Yukarıda saptanan durum karşısında mahkemece dava konusu bagımsız bölümün meskene donüstürulmesıne karar verilmesi de gerekirken salt tahliyeye hükmedilmesi, ayrıca davalılardan İnci'nin bu bağımsız bölümün maliki olduğu gözetilerek malikin kendi bağımsız bölümünden tahliyesinin sözkonusu olamayacağı düşünülmeden salt davalı dernek yerine her iki davalı hakkında tahliyeye karar verilmesi doğru değil ise de hükmü temyiz edenin sıfatına gore bu hususta bozma nedeni sayılmamış salt deginilmekle yetinilmiştir. 


   SONUÇ : Ancak, hükum altına alınan tahliye isleminın yerine getirilmesi konusunda Kat Mülkiyeti Yasasının 33.maddesi uyarınca belli bir süre verilmesi gerekirken bundan zühul olunması doğru değil ise de, bu eksikliğin giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, gerekçeli kararın hüküm fıkrasının 3.satırının sonuna "tahliye için 30 gün süre tanınmasına" cümlesinin yazılması suretiyle hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, 10.10.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Apartmanda hangi işyerleri açılamaz?