Emlak Terimleri

Apartmanda hukuk bürosu açılabilir mi?

Apartmanda hukuk büroları, ancak kat sahiplerinden izin almaları halinde mümkün olabiliyordu. Peki, 2013 yılında yapılan düzenlemeler sonucunda maliklerden izin alınmadan apartmanda hukuk bürosu açılabilir mi?

Apartmanda hukuk bürosu açılabilir mi?

Apartmanda hukuk büroları, ancak kat sahiplerinden izin almaları halinde mümkün olabiliyordu. Ancak, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 6460 sayılı Kanun gereğince bu zorunluluk kaldırıldı.


Bu kanun kapsamında Avukatlık Kanunu'nun 43. maddesine yapılan değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:


30 Nisan 2013 tarihinde yayınlanan resmi gazetede, Avukatlık Kanunu'nun 43 maddesine yapılan ekleme:


“23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre anagayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın avukatlık büroları faaliyet gösterebilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz" 


Kat Mülkiyeti Kanunu:

VII - Yasak işler:

Madde 24 – Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.

 

Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda vebeslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.


1136 sayılı Avukatlık Kanununda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam ederler. Bu süre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıldır. Bu hüküm 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da 

uygulanır.

 

Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.


Apartman yönetimi yönetmeliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com