Apartmanda ortak alan kullanımı nasıl olur?
Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat sahiplerinden birisi kullanmak üzere apartman altındaki küçük iş yerini imza toplamak suretiyle büyütüp imar kısmına da işlettiğini söylüyor. Rıza göstermeyen birkaç komşu imza atmadık. Bu eklentilerin iptal edilmesi için neler yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Apartmanımız 16 daireli. Kat sahiplerinden birisi kullanmak üzere apartman altındaki küçük iş yerini imza toplamak suretiyle büyütüp imar kısmına da işlettiğini söylüyor. Rıza göstermeyen birkaç komşu imza atmadık. Bu eklentilerin iptal edilmesi için neler yapabiliriz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Apartmanımız 16 daireli. Kat sahiplerinden birisi kullanmak üzere apartman altındaki küçük iş yerini imza toplamak suretiyle büyütüp imar kısmına da işlettiğini söylüyor. Rıza göstermeyen birkaç komşu imza atmadık. Bu eklentilerin iptal edilmesi için neler yapabiliriz? ● M.B.
★ ★ ★ ★ ★
Bir binada bir kimse kendi bağımsız bölümünün dışındaki ortak alanlara müdahale edemez. Bu olayda bir kat maliki işyerini büyütmek için genişlemeyi seçmiş ama bunun için imza toplama ihtiyacı duymuş. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bir madde var.
Ortak alanlarda inşaat, onarım ve tesisler, değişik renk boya badana vs yapmak için beşte dördün oyunu almak gerekir. İşte muhtemelen okuyucumun komşusunun yapmak istediği bu. Ancak madde içinden aldığım yukarıdaki cümlede ortak alanlarda onarım, değişik renkte boya gibi değişikliklerden söz edilmiş, işgalden değil.
Dolayısıyla anlatılan olayda yukarıda açıkladığım maddenin tatbik kabiliyeti yok. Yani ortak alanların işgali herhangi bir şekilde serbest değil.
★ ★ ★ ★ ★
Ortak alanlar tüm bağımsız bölüm maliklerinin kullanımına açıktır ancak bu kullanım ortak alanın kullanım amacına yöneliktir. Kapıcı dairesi ise kapıcı dairesi olarak kullanılacak, sığınak ise sığınak olarak kullanılacak. Yani “Nasıl olsa boş duruyor, dükkanımın deposu yapayım” diyemezsiniz, diyemeyecekler.
Bu yerler imar affına da girmez. Zira özel mülkler imar affı kapsamı dışındadır. Peki bu durumda ne yapılır? Bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurup müdahalenin önlenmesini talep etmek lazım.
Mahkeme binaya ait tasdikli projeyi getirtip mahallinde keşif yaparak bilirkişi raporu alacak ve müdahalenin önlenmesi için karar verecektir. Müracaatı yapan mahkemeden kararı alacak ve icra marifeti ile infaz edecektir.