Apartmanda ortaklığın giderilmesi mümkün müdür?
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartmanda ortaklığın giderilmesi mümkün müdür? Ortaklığın (Şüyuun) giderilmesi ve öncelikle satınalma (Şüf'a) hakkı ile ilgili esaslar nelerdir? İşte yanıtı bu haberde...
Apartmanda ortaklığın giderilmesi mümkün müdür?
Kat Mülkiyeti Kanunu ortaklığın (Şüyuun) giderilmesi ve öncelikle satınalma (Şüf'a) hakkı ile ilgili esaslar madde 7 ve madde 8'de açıklanıyor.
Kanun gereğince gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi istenemiyor.
I - Ortaklığın giderilmesi:
Madde 7 – Kat mülkiyetine veya kat irtifakına tabi olan gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi istenemez.
Bağımsız bölümler, bağımsız bir gayrimenkul gibi dava ve takip konusu olabilir bunlarda ortaklığın giderilmesi istenebilir.
II- Öncelikle satınalma hakkı:
Madde 8 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/3 md.) Kat mülkiyeti kurulmuş bir gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden birinin veya kat irtifakı bağlanmış arsa payının satılması halinde diğer kat maliklerinin veya irtifak hakkı sahiplerinin öncelikle satın alma hakkı yoktur.
Bir bağımsız bölümün paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde öteki paydaşlar, öncelikle satınalma hakkını kullanabilirler.
Sözleşmede bu maddenin aksine hüküm konulabilir.
D) Genel hükümlerin uygulanma alanı:
Madde 9 – Kat mülkiyetine veya kat irtifakına ait kütük kaydında veya kat malikleri arasındaki sözleşmede veya yönetim planında veya bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde, kat mülkiyetinden doğan anlaşmazlıklar, Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlar hükümlerine göre karara bağlanır.