Apartmanda oturanlar dikkat! Bunu yapanlara büyük ceza geliyor!
Pek çok kişi tarafından bilinen Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre komşuların birbirlerini karşılıklı olarak rahatsız etmeme yükümlükleri bulunuyor. Peki evde gürültü yapmanın cezası ne kadar 2024?
Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre komşuların birbirlerini karşılıklı olarak rahatsız etmeme yükümlükleri bulunuyor.
Yaşadığımız apartmanlarda belirlenmiş olan sınırların üzerinde gürültü, yüksek sesle müzik dinlemek, televizyon seyretmek ve telefonla konuşmanın belirli cezaları bulunuyor. Gürültü yapan komşulara karşı başvurulacak en kısa yol zabıtaya ve karakola giderek şikayetçi olmak ve gürültü yapan kişilere idari para cezası kesilmesini sağlamak. Peki evde gürültü yapmanın cezası ne kadar 2024?
Evde gürültü yapmanın cezası 2024 geçtiğimiz aylarda belli oldu. Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ 28 Aralık'taki Resmi Gazete'de yayımlandı.
Verilen detaylara göre Çevre Kanunu gereğince kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak biçimde söz konusu yönetmelikle belirlenmiş olan standartlar üzerinde gürültü çıkarılması yasak.
Ayrıca eğlence yeri, fabrika, hizmet binaları, atölye, iş yeri, konutlar ve ulaşım araçlarında gürültünün asgariye indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Bu yasağa uymayan ve önlemleri almayan kişi ve kuruluşlara para cezası kesiliyor.
1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ kapsamında, 2024 yılında uygulanacak gürültü cezaları şu şekilde;
-Standartlara aykırı biçimde gürültü ve titreşime neden olan konutlar için ceza miktarı 7 bin 667 Türk Lirası,
Ulaşım araçları için 23 bin 155 Türk Lirası,
İş yerleri ve atölyeler için 77 bin 372 Türk Lirası,
Fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 232 bin 264 Türk Lirası
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak 28 Aralık 2024 tarihli ve 30237 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2024 yılı için yeniden değerleme oranı olan yüzde 58,46 artırıldı.
Verilen para cezalarına rağmen gürültü devam ediyorsa Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yaparak, komşunun gürültü yapmasını yasaklatmak mümkün. Eğer tüm bu yöntemlere rağmen sorun devam ederse, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 25. Maddesi uyarınca tüm kat malikleri bir araya gelip gürültü yapan komşunun evini alabilir.
Kiraya veren için dava ve ihtar süreleri 2024!
İslam Memiş'ten yatırımcılara 'bekle' çağrısı! Yarından sonra buna yatırım yapan kazanacak!