Apartmanda yönetici yok ne yapmalıyız?
Apartman ve konut sitelerinde yönetimin kurulması kanunen zorunlu oluyor. Peki, yeni bir binadan mesken satın aldığınızı ancak henüz yönetimin oluşturulmadığını düşünelim. "Apartmanda yönetici yok ne yapmalıyız?" diyorsanız işte yanıtı...
Apartmanda yönetici yok ne yapmalıyız?
Apartman ve konut sitelerinde bağımsız bölüm sayısının belli bir rakamı geçmesi durumunda yönetimin kurulması kanunen zorunlu oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartmanda sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm varsa yönetici atanması gerekiyor.
Peki, yeni bir binadan mesken satın aldığınızı ancak sekizden fazla bağımsız bölüm olmasına rağmen henüz yönetimin oluşturulmadığını düşünelim. "Apartmanda yönetici yok ne yapmalıyız?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.
Apartmanda ilk yönetim, malikler tarafından yapılacak bir çağrı ile yapılan toplantıda oluşturuluyor.
Kanunen ilk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtiliyor.
İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamıyor. Kat malikleri kurulunun, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanması gerekiyor.
Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabiliyor. Yönetici ataması ise şu şekilde gerçeleşiyor;
- Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.
- Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.
- Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.
- Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.
- Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.
Apartman yöneticisini değiştirmek mümkün müdür?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com