Köşe yazıları

Apartmanlara mahkemeden yönetici atanır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda 20 bağımsız bölümlü binada denetçi olduğunu belirten okuyucu, yeni yönetici seçimi için toplantı çağrısı yapıldığını ancak kimsenin gelmediğini söyledi ve yönetici seçiminin nasıl yapılacağını sordu.

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda 20 bağımsız bölümlü binada denetçi olduğunu belirten okuyucu, yeni yönetici seçimi için toplantı çağrısı yapıldığını ancak kimsenin gelmediğini söyledi. Binada çoğunlukla kiracı olduğunu ve ilgisiz olduklarını söyleyen yönetici seçiminin nasıl yapılacağını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

8 bağımsız bölümden çok bağımsız bölümü bulunan binalarda yönetici seçilmesi şart. Fakat bu durumda bir noktaya değinmek gerekiyor. Yönetici seçimi için sayı ve arsa payı çoğunluğu gerekli. Şimdi okuyucunun binası değerlendirildiğinde; toplantıya katılım gösteren olmamış, bırakın sayı ve arsa payı çoğunluğu ile yani 11 oya ulaşma olasılığını, toplantının gerçekleştirilmesi bile imkansız hale gelmiş.

*****

Bu durumda toplanılamayan her iki toplantı tarihinde tutanak tutulmalı ve iki toplantıda da yasal imkansızlık sebebiyle yönetici seçilemediği için mahalde yer alan sulh hukuk mahkemesine başvuru yapılarak; mahkeme tarafından binaya yönetici tayin edilmesi istenmeli. Mahkeme iki toplantının da yapılıp yapılmadığını, yapılmış ise yönetici seçimi olup olmadığını değerlendirir. Yapılmadığı anlaşıldığında da binaya yönetici atar. Bu durumda da atanacak yönetici için bir de ücret belirlenecek ve bu parayı kat malikleri ödeyecek. 

*****

Bahsedilen ‘yönetici seçimi için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun oylarının gerekliliği’ durumunda ise yalnızca gerçekleştirilen toplantıların birincisinde sayı ve arsa yapı çoğunluğuna bakılır. Bu sebeple yüzde 99 ihtimalle ilk toplantılarda bu oran olmaz ve iş ikinci toplantıda belli olur. 

İkinci toplantı da katılanla gerçekleştirilir, yani toplantı nisabı olarak sayı ve arsa payı çoğunluğu aranmaz ancak ikinci toplantıda yönetici seçilir. Bu seçim yasal olmaz, iptal talepli dava açılırsa seçim maddesinin iptaline karar verilir. Yani yöneticinin sayı, arsa payı çoğunluğu ile seçilmesi pimi çekilmiş bir el bombası gibi ihtilaf kaynağı şeklinde ortada bulunur. Bunun için; yasanın bu maddesinde değişiklik yapılmalı, toplantıya katılanların çoğunluğunun oyu ile yönetici seçimi maddesi koyulmalı.

Apartmanlarda yönetici seçimi hangi koşullarda iptal olur?