Emlak Terimleri

Apartmanlarda bahçe kime aittir?

Apartmanlarda ortak kullanım alanları hususu bazen sorun teşkil edebiliyor. Apartmanlardaki kat malikleri arasında en çok tartışma ise ortak bahçe kullanımı konusunda yaşanıyor. Peki, apartmanlarda bahçe kime aittir? İşte tüm merak edilenler... Bu husus ise çoğunlukla bahçe kullanımında ortaya çıkıyor

Apartman ve site gibi birden fazla hanenin bir arada yaşamını devam ettirdiği ortamlarda, ortak kullanım alanları konusunda bazı anlaşmazlıklar gündeme gelebiliyor. Bu husus ise çoğunlukla bahçe kullanımında ortaya çıkıyor. 

Apartmanın bahçe katında oturan daire sahibi bahçenin kullanımının kendisinde olduğu düşünürken, diğer kat malikleri ise bahçede kendi paylarının da olduğunu öne sürüyorlar. Peki, bu konuda en doğru karar nedir? Apartmanlarda bahçe kime aittir? 
 

Apartmanda Bahçe Kullanım Hakkı!

Ortak bahçenin nasıl kullanılacağına dair hususlar Kat Mülkiyeti Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Kanun kapsamında yer alan açıklamalara göre; bahçe katındaki daire sahiplerinin tapusunda bahçenin kullanımıyla ilgili herhangi bir bilgi yoksa burası ortak alan olarak kabul ediliyor.

Bu durumda ise kat malikleri arsa payı oranında bahçeden yararlanma hakkı oluyor. Bu alanların bir kişiye tahsis edilmesi için ise site veya apartman sakinlerinin oy birliği ile karar vermesi gerekli oluyor. Yüzde 80 oranda çoğunluk sağlanmadığı sürece kimseye tahsis edilmesi mümkün değildir.

Yani bu durumda tapusu üzerinde bahçe kullanımı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmayan ya da bütün kat maliklerinin ortak rızası ile bahçe kendisine tesis edilmemiş olan bahçe katı daire sahibi, bahçeden ancak arsa payı oranında yararlanma hakkına sahip oluyor.

Hisseli arsa üzerine ev yapılabilir mi?

Hisseli arsanın satışı nasıl yapılır?

Hisseli tapu satışı nasıl olur?

Evin tapusu iki kişi üzerine olabilir mi?

Kira artışında yüzde 25 sınırı nasıl uygulanacak? Geriye dönük kiralar için geçerli olacak mı?

Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kira artış sınırlaması tahliye sebebi olabilir mi?