Apartmanlarda ortak alanların işgaline dava açılabilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper 'Birçok binada hatta sitelerin ortak alanlarında kat maliklerinin ailece ayakkabı bıraktıklarına hatta kapı önü merdiven sahanlıklarına ayakkabı dolabı koyup ayakkabılarını burada sakladıklarına tanık oluyoruz. Buna önlem yok mu?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Birçok binada hatta sitelerin ortak alanlarında kat maliklerinin ailece ayakkabı bıraktıklarına hatta kapı önü merpen sahanlıklarına ayakkabı dolabı koyup ayakkabılarını burada sakladıklarına tanık oluyoruz. Buna önlem yok mu? Bu davranış doğru mu?' sorusunu yanıtladı.
Birçok binada hatta sitelerin ortak alanlarında kat maliklerinin ailece ayakkabı bıraktıklarına hatta kapı önü merpen sahanlıklarına ayakkabı dolabı koyup ayakkabılarını burada sakladıklarına tanık oluyoruz. Buna önlem yok mu? Bu davranış doğru mu? l E.T.
***
Toplumsal problemlerle ilgili soruları olan okuyucum bu soruyu da sormuş ve benim de hassas noktama değinmiş. Benim de hassas noktam olmasının nedeni şu: Mahkemelerde bilirkişilik yaptığımdan ve sayısını bilemeyeceğim kadar binaya ve daireye keşfe gittiğimden daire kapılarında yığılmış ayakkabılar görüyorum. Bu bir salgın, boy boy, çeşit çeşit, eski yeni ayakkabı yığınları merpen sahanlıklarında, kapı önlerinde...
Hem ağır bir koku salınmış hem de görüntü kirliliği had safhada. Bazılarına sorduğum oldu. “Ayakkabılar niye evinizde değil de dışarıda?” diye sorduğumda “Evin içinde koku yapıyor” yanıtını aldım. İyi güzel de evin içinde koku yapan nesneler evin önünde konu komşuya koku yapmıyor mu? Üstelik kapı önü ve merpen sahanlığı ortak alan. Öyle aklına esen dolap koyup ayakkabılık olarak kullanamaz. Peki ne yapılabilir?
Ortak alanların bu şekilde kullanılması Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde mümkün değil. Bu nedenle bu kat maliklerine veya o bağımsız bölümde herhangi bir nedenle oturanlara ihtarname göndererek bu işgale son vermesi istenilmeli. Buna rağmen bu işgale son verilmezse dava açıp mahkemeden işgale son verilmesi talep edilip karar alınmalı. Bu karar icra marifeti ile uygulanabilir bir karardır, icra yolu ile dolaplar kaldırılabilir.
***
Ancak icra memuru kapıda bekleyip eve günübirlik girip çıkanların da ayakkabısını alıp götüremeyeceğine göre bir başka husus gündeme gelebilir. Mahkeme kararını kendilerine mahkemece verilen süre içinde yerine getirmeyenlere para cezası verilir. Bu kararın yerine getirilmeyişi bir yıl sürerse bu durumda kat maliklerinin kararı ile bu vatandaşın dairesi bedeli ödenmek kaydı ile elinden bile alınabilir. Bunun gibi rahatsız edici işleri yapanlara karşı yasalar çerçevesinde müdahale etmek gerektiğine inanıyorum zira anlatılan durum çok ama çok rahatsız edici.