Emlak Terimleri

Apartmanlarda risk değerlendirme belgesi!

Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013′ten itibaren risk değerlendirmesi yapmakla yükümlü sayılıyor. Peki, apartmanlarda risk değerlendirme belgesi nasıl düzenlenir?

Apartmanlarda risk değerlendirme belgesi!

Bir apartmanda Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran, 1 Ocak 2013′ten itibaren risk değerlendirmesi yapmakla yükümlü sayılıyor. Apartmanların risk değerlendirmesi kapsamına girebilmesi için sadece bir çalışanının bulunması yeterli olacak. 


6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılacak risk değerlendirmesinin usul ve esaslarını belirlemek amacıyla 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği yayınlanarak 30.12.2012 tarihinde yürürlüğe girdi.


Yönetmelik hükümlerine göre bir apartmanda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunmadan da 30.06.2014 tarihi beklenmeden 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren risk değerlendirmesi yapılması gerekiyor. 


Bu hususta apartman işyeri ve kat malikleri de işveren olarak karşımıza çıkıyor.

‘İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapıyor ya da yaptırması gerekiyor. 


Apartman risk değerlendirmesi belgesi, apartmanı teftiş eden iş müfettişleri istendiğinde gösterilmesi gerekiyor. İşte, apartmanlarda risk değerlendirme belgesi örneği!


Apartmanlarda risk değerlendirme formu!


Apartmanın adı:  ………Apartmanı

İşverenin adı:  ………Apartmanı Kat Malikleri

Apartmanın adresi:  ……… ……… ……… ……… ………Ankara

Risk değerlendirmesinde görev alan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olanların adı soyadı ve Bakanlıkça verilmiş belge bilgileri: ………


Risk değerlendirmesine katılan bütün şahısların ad soyadı ve unvanları:

……… ……… ……… ……… ……… ……… ……… ………

Yönetici Yönetici Yrd. Kat Maliki Kapıcı


Risk değerlendirilmesinin gerçekleştirildiği tarih : ………/ ………/2014


Risk değerlendirilmesinin geçerlilik tarihi: ………/ ………/2014 tarihinden itibaren 6 yıl


Belirlenen tehlike kaynakları ile tehlikeler: Tabloda gösterilmiştir.


Tespit edilen riskler: Tabloda gösterilmiştir.


Tespit edilen risklerin önem ve öncelik sırasını da içeren analiz sonuçları:

……… ……… ……… ………(varsa risklerin dereceleri yazılacak)

Düzeltici ve önleyici kontrol tedbirleri, gerçekleştirilme tarihleri ve sonrasında tespit edilen risk seviyesi:  ………/ ………/2013 tarihinden itibaren bütün risklere karşı önlemler alınmıştır. Risk seviyesi düşüktür.


İş bu risk değerlendirmesi  ………/ ………/ ……… tarihlerinde aşağıda adı soyadı ve ünvanları yazılı olan kişiler tarafından düzenlenerek imza altına alınmıştır.


Düzenleyenler

Apartman yöneticisi apartman yönetici yrd. kat maliki kapıcı

İmza imza imza imza


İşyeri hekimi(varsa) iş güvenliği uzmanı(varsa)


İmza imza

……… ………


Tablo risk değerlendirme belgesinin içeriğini oluşturmaktadır. Yukarıda belirtilen risk değerlendirmesi belgesinin sayfaları(tablo dahil) numaralandırılarak; gerçekleştiren kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanacak ve işyerinde saklanacaktır. 


Bu belge apartmanı teftiş eden iş müfettişleri istendiğinde gösterilecektir. Gerektiğinde bir örneği iş müfettişine verilecektir.


Apartmanlarda risk değerlendirmesi süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com