Apartmanlarda sığınak zorunlu mudur?
Canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerleri sığınak olarak adlandırılıyor. Peki apartmanlarda sığınak zorunlu mudur?
Apartmanlarda sığınak zorunlu mudur?
Sığınak, insanların yaşaması ve ülkenin harp gücünün devamı için zorunlu canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerlerine deniyor.
Sığınak yapımındaki amaç, can ve mal kaybını en aza indirmek, hazırlıklı olma imajı verilerek caydırıcılığı sağlamak ve az masrafla toplu koruma imkanı yaratmaktır.
Sığınak yerinde aranan özellikler..
- Kimyasal harp malzemelerine karşı kullanılacak sığınma yerleri üst katlarda ve penceresi az olan yerlerden seçilmeli, gaz girişini önlemek amacıyla pencere ve kapı aralıkları macun, bant veya çamaşır suyuna batırılmış bezlerle kapatılmalıdır.
- Klasik ve Nükleer silahlara karşı kullanılacak sığınma yerleri mümkünse bordum katlarında, dışarıya penceresi az tavan ve duvarları sağlam yerlerden seçilmeli, kapı ve pencereleri kum torbaları ile takviye edilmelidir.
- Sığınma yerlerinde sığınakta bulunması gereken malzemeler bulunmalıdır.
- Sığınma yeri olarak seçilecek mahallin sığınak kadar koruyucu olmayacağı tabiidir. Ancak seçilecek bu yerin mümkün olduğu kadar sığınaktaki özellikleri taşımasına gayret gösterilmelidir.
Peki, apartmanlarda sığınak zorunlu mudur sorusunun yanıtına gelince;
Sığınaklar basınç sığınağı ve serpinti sığınağı olmak üzere ikiye ayrılıyor.
* Basınç sığınakları: Nükleer silahların ani ve kalıntı etkileriyle konvansiyonel silahların etkilerine kimyasal ve biyolojik harp silahlarına karşı korunmak amacı ile devlet tarafından inşa edilen sığınaklardır.
* Serpinti sığınakları: Nükleer silahların radyoaktif serpinti etkilerine karşı korunmak amacı ile inşa edilen sığınaklardır. Bunlar kimyasal ve biyolojik harp maddelerine, nükleer silahların zayıflamış basınç ve ısı tesirlerine ve konvansiyonel silahların parça tesirlerine karşı da korunmayı sağlamak için inşa edilirler. Serpinti sığınakları bina ve tesislerin bodrum katlarında yapılır. Mümkün olmadığı taktirde bahçelerinde toprağın yapısına göre yer üstünde veya yer altında yapılır, yer üstünde yapıldığında TAKS hesabına dahil edilir.
Serpinti sığınakları belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında imar planı bulunan ve bulunmayan alanlardaki binalarda yapılıyor;
- 8 daireden az bağımsız bölümü olan konutlarda,
- Toplam inşaat alanı 800 m2 den az olan iş yerlerinde,
- Toplam inşaat alanı 800 m2 den az olan konut ve işyeri olarak kullanılan yapılarda,
- Belediye ve mücavir alanlar dışında köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından yapılan ve ruhsata tabi olmayan yapılarda sığınak yapma zorunluluğu aranmıyor.
- Bir imar parselinde birden fazla bina bulunması ve binaların ve binaların toplam inşaat alanının 800 m2 yi aşması halinde parselde ortak tek bir sığınak yapılabileceği gibi birden fazla da yapılabiliyor.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com