Konut

Apartmanların ortak kullanım alanlarının kiraya verilmesi!

Apartmanların ortak kullanım alanları baz istasyonlarına kiraya verilmeye başlandı...


Günümüzde, apartmanların ortak kullanıma mahsus yerlerinin apartman yönetimleri tarafından baz istasyonu kurulması için GSM telefonlarını işleten şirketlere kiraya verilmesi, sık rastlanan bir durumdur. Elde edilen gelirin ve kat maliklerinin vergi kanunları karşısındaki durumu ise tam olarak bilinememektedir. 


Kat maliklerinin kendi üzerine düşen yükümlülükleri tam olarak bilememesi ve mükellefiyete ait sorumlulukların apartman yönetimleri tarafından yerine getirilmesi gerektiği kanaatinin yaygın olması, uygulamada tereddütler oluşturmaktadır. 


Tüzel kişiliğe sahip olmayan apartman yönetimlerinin gelir veya kurumlar vergisi yönünden mükellefiyeti bulunmadığı gibi, baz istasyonlarını işleten kurumlara kiraya verilen ortak kullanıma mahsus yerlerin mülkiyeti de bu yönetimlere ait değildir. Dolayısıyla anılan yerlerin kiralanmasında elde edilen kira gelirleri ile ilgili vergisel yükümlülüklerin, bu gelirleri elde edenlerce yerine getirilmesi gerekmektedir. Nitekim, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca kat maliklerinin oybirliği ile aldığı karar sonucu, apartman yönetimi tarafından kat malikleri adına kiraya verme işlemi söz konusudur. 


Kira ödemeleri yönetim veya yönetim kuruluna yapılsa dahi elde edilen gelir maliklerin geliridir. Elde edilen kira gelirlerinin apartman yönetimleri tarafından tahsil edilip, apartmanların ortak giderlerinde kullanılması, bu gelirlerin yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda vergilendirilmesine mani teşkil etmez (1). 



Kiralama İşleminin Gelir ve Kurumlar Vergisi Karşısındaki Durumu Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde, maddede sayılan mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirlerin gayrimenkul sermaye iradı sayılacağı, bu mal ve hakların ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratlarının ticari veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlerine göre hesaplanacağı hüküm altına alınmıştır. 



Söz konusu maddede sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı olup, bu geliri elde edenler ise gayrimenkul sermaye iradı mükellefidirler. 

Aynı Kanun'un 94/5-a maddesi ile de 70. maddede sayılan mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır (2). 



Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi