29 / 04 / 2024

Aplikasyon krokisi nedir, nasıl alınır?

Aplikasyon krokisi nedir, nasıl alınır?

Tapusu olan kişilerin sıklıkla ismini duyduğu Aplikasyon krokisinin tanımı merak ediliyor. Peki, Aplikasyon krokisi nedir, nasıl alınır? İşte detaylar...



Gayrimenkulü olan hak sahipleri tapu işlemlerinde faaliyet gösterirken Aplikasyon krokisi tanımıyla sıklıkla karşılaşıyor. Tanımını merak edenler ise, "Aplikasyon krokisi nedir, nasıl alınır?" sorularına yanıt arıyor.

Aplikasyon terimi, tapuda yer tespiti anlamına geliyor. Mimari plan ve projelerin zemine uygulanma işlemi olarak  tanımlanabiliyor. Yani zemin üzerinde işaretleme demek oluyor. Düzenlenen aplikasyon krokisi de söz konusu bu işlemi ifade ediyor.

Aplikasyon krokisi kadastro müdürlüğü tarafından temin ediliyor. Arazi alanı esas alınan bu işlemde koordinat noktaları ve parseller gösteriliyor. Diğer bir anlamı ise bir kumaş üzerine süs ya da dantel amaçlı dikilen başka bir kumaş parçasına verilen isim olarak  tanımlanıyor. 

APLİKASYON KROKİSİ NEDİR, NASIL ALINIR?

Lisanslı Harita Mühendislik Büroları tarafından yapılan, tescil edilmiş paftalardan alınan köşe noktalarının, arazide zeminde hassas bir şekilde yerlerinin belirlenmesi akabinde düzenlenen resmi evraklara Aplikasyon krokisi deniliyor. Tüm Kamu Kurumları tarafından itibar edilen LİHKAB lar tarafından hazırlanan resmi belgedir.

Aplikasyon Krokisi, parselin aplikasyon ölçü değerleri ile parsel sınır noktalarının sabit tesislere ve kontrol noktalarına bağlı olarak zeminde alınan röperli ölçülerini gösteren belge olarak tanımlanıyor.

LİHKAB’a (Lisanslı Harika Kadastro Mühendislik Bürosu) başvurularak alınabiliyor.

*Parsel üzerinde tek yapı olan başvurularda Aplikasyon Krokisi zorunlu oluyor.

Parselde birden çok yapı bulunan başvurularda, gerekmesi durumunda talep ediliyor.

Aplikasyon krokisi nedir, nasıl alınır?

APLİKASYON HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Aplikasyon emlak ve teknoloji sektöründe yaygın kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Emlak sektöründe kelime anlamı yer tespiti üzerine olmaktadır fakat teknoloji sektöründe bir uygulamayı göstermek, belirtmek anlamında kullanılıyor. Ayrıca diğer birçok sektörde de aplikasyon kelimesi kullanılıyor. Özellikle teknoloji ve emlak ile ilişkili sektörlerde kullanımın olduğu görülüyor.

TAPU NEDİR?

Tapu, araziye ait belirli bir parçaya ya da arazi üzerine inşa edilen bağımsız bir bölüme ait maliki gösteren belgedir. Tapu sicil müdürlüğü tarafından verilen tapu, aksi kanıtlanana kadar geçerliliğini koruyan resmi bir belge olarak kullanılıyor. Bu belge, halk tarafından “tapu senedi” olarak da isimlendiriiyor.

Belediye bu ilçede 3 bin 787 metrekarelik arsa satacak! İhalesi 29 Kasım'da!

Hatay Hassa'da 31 adet arsa satılıyor! Tarihi Belediye açıkladı! 

O bankadan müşterilerine kaçırılmayacak fırsat! Hem 7.500 lira ödeme hem de iPhone 14 kazanma fırsatı!


Geri Dön