Apollon Tapınağı çalıştayı yapıldı!
Apollon Tapınağı ve çevresindeki koruma amaçlı imar planı çalışmalarını bilimsel bir çerçevede ele almak, planlama sürecinin aktörleri arasındaki iletişimi güçlendirerek amacıyla Apollon Tapınağı ve Çevresi Planlama Sorunları çalıştayı düzenlendi.
Aydın’ın Didim İlçesi’nde Apollon Tapınağı ve çevresindeki koruma amaçlı imar planı çalışmalarını bilimsel bir çerçevede ele almak, planlama sürecinin aktörleri arasındaki iletişimi güçlendirerek, mevcut sorunları tartışma olanağı sağlamak amacıyla Apollon Tapınağı ve Çevresi Planlama Sorunları çalıştayı düzenlendi.
Didim Belediyesi tarafından Didim Ticaret Odası toplantı salonunda ’Apollon Tapınağı ve Çevresi Planlama Sorunları’ başlığıyla düzenlenen çalıştaya, Didim Kaymakamı İskender Yönden, CHP’li Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Didim’de kazı başkanlığı görevini yürüten Almanya Halle Martin Luther Üniversitesi’nden Prof. Dr. Helga Bumke, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden mimarlık, sanat tarihi, arkeoloji ve şehir planlama gibi farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, çalıştayın, alanın kendine özgü sorunlarından dolayı 1990’lı yıllardan bu yana tamamlanamayan koruma amaçlı imar planı için ortak bir vizyon ve altlık oluşturmak amacıyla düzenlendiğini söyledi. 1985 yılında Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı kararla Apollon Tapınağı ve çevresinin birçok kez gündeme geldiğini belirten Atabay, Didim Belediyesi olarak plan eksikliği olan bölgelerde çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Didim’in turistik bir ilçe olduğunu hatırlatan Başkan Deniz Atabay, Apollon Tapınağı’nın bu kadar uzun süreçte bir türlü hak ettiği noktaya gelememiş olmasından üzüldüğünü belirtti. Atabay, burada korunması gereken 1.derece arkeolojik SİT alanı ile 3.derece arkeolojik SİT alanının olduğunu dile getirerek "Burada bir yaşamın olması gerektiğine inanıyorum. Koruma-kullanma dengesi çok önemli. Yapılacak olan çalışmanın çok önemli olduğuna ve 3.derece arkeolojik SİT olan bölgede de bir yaşam alanı kurulabileceğine inanıyorum. Biz eğer bu tarihi mirasımızı korur ve yanında da çok uygun bir alan yaratabilirsek, Didim için çok önemli bir iş yapmış oluruz" dedi.
"GELECEĞE MİRAS KALACAK"
Didim Kaymakamı İskender Yönden de konuşmasında Apollon Tapınağı’nın çevresinde karışıklığın olduğunu belirterek, fotoğraflara baktıklarında binlerce yıl önce teknolojiye sahip olmadan yapılan Apollon Tapınağı yapısını gördüklerini, bu çalıştay sayesinde çevresinin de Apollon Tapınağı’na yakışır bir hale getirileceğine inandığını söyledi. Kullanma ile koruma kavramlarının çok iyi değerlendirilip, ona göre sonuçların tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Kaymakam Yönden, şöyle konuştu:
"Apollon Tapınağı çevresindeki koruma kararı bulunan yapıları korumak isterken, kaybetmeyelim. Eğer insanlar, buraları kendi gündelik hayatında kullanmıyorsa, kaybediyordur. Bu tür alanlarda nefes almamız gerektiğine inanıyorum. Eğer nefes almıyorsanız, bina ölüyor, kayboluyor ve yıkılıyor. Geleceğe taşımamız gereken, bize miras bırakılan tarihi değerleri ne yazık ki kaybediyoruz. Bize nasıl miras olarak geldiyse, bunu daha iyi bir şekilde geleceğe nasıl bırakacağımızın hazırlanması lazım. Ben bu çalışmanın bizim için önemli olduğunu düşünüyorum."
Çalıştayda konuşan Şehir Plancısı Necati Uyar ise Apollon Tapınağı ve çevresindeki arkeolojik SİT belirleme süreci ile arkeolojik SİT sınırlarını anlattı. Didim’de 2 yıldır arkeolojik kazı başkanlığı görevini yürüten Almanya Halle Martin Luther Üniversitesi’nden Prof. Dr. Helga Bumke de, yürüttükleri kazı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Çalıştay, akademisyenlerin sunumlarıyla sürdürülürken, çalıştayın ikinci oturumunda sonuç raporu yazıldı.
Hürriyet Ege