27 / 04 / 2024

Apostil nedir, nasıl yapılır?

Apostil nedir, nasıl yapılır?

6 Ekim 1961 yılında Lahey Konvansiyonu tarafından alınan karara göre apostil bazı belgelerin onaylanmasını sağlayan önemli bir sistemdir. Uluslararası nitelikte olması bu onayın önemini daha da artırır. Peki apostil nedir, nerede yapılır ve ücreti ne kadardır? İşte ayrıntılar...



APOSTİL NE DEMEK?

Apostil, yabancı devlet makamları tarafından düzenlenen belgelerin başka bir ülkenin makamları tarafından geçerli olarak kabul edilmesini sağlayan bir belge sistemdir. Bu sistem belgenin geçerliliğini tasdik etmek için ayrıca bir onay veya tasdik işlemine gerek duymaksızın gerçekleştirilir.  

APOSTİL NEREDE YAPILIR?

Apostil onayı, ilçe kaymakamlıkları ve valiliklerin hukuk büroları tarafından verilir. Ancak, apostil uygulamaları yalnızca Lahey Konferansı üyeleri arasında geçerlidir. Eğer apostil uygulamasına taraf olmayan bir ülkenin belgesini onaylatmak isterseniz, bu işlemi valilik hukuk bürolarında gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan, adli bir belgeye apostil gerekiyorsa, bu işlem ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu yerdeki Adalet Komisyonları tarafından yapılabilir.

APOSTİL ÜCRETLERİ NE KADAR, NEREYE ÖDENİR?

Apostil işlemi için özel bir ücret talep edilmez. Ancak bu işlemi gerçekleştirmek için bazı masrafları karşılamak gerekebilir. Örneğin, evrakın çevrilmesi için bir tercümanın hizmetine ihtiyaç duyulabilir veya noter onayı gerekiyorsa noter ücreti ödenmelidir. Aynı zamanda işlemlerin doğru ve hızlı bir şekilde takip edilmesi için bir avukatın yardımı alınması durumunda avukatlık ücreti ödenebilir. Bu r harcamalar sadece işlemi yürüten kişi veya kuruma yöneltildiği için devlete ödenmez.

APOSTİL ŞERHİ HANGİ BELGELERE KONUR?

Resmi belgelerin uluslararası geçerliliği, Apostil şerhi uygulaması ile sağlanır. Apostilin geçerliliği için belge üzerindeki bileşenlerin eksiksiz ve doğru olması gerekir. Bu sürecin sonucunda onaylanan belge Lahey Konferansı'na üye ve taraf olan ülkelerde geçerli hale gelir. Apostil şerhi konan belgeler şunlardır:

  • Noter senetleri, 
  • Kişiler tarafından özel sıfatla imzalanan resmi beyanlar (resmi makam ve noter tasdikli)
  • İdari belgeler
  • Yargı organları tarafından düzenlenmiş belgeler

APOSTİL İŞLEMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Apostil işlemi için bazı belgelerin olması elzemdir. Bu belgeler arasında orijinal belge, fotopisi olan belge ve kimlik fotokopisi yer alır.

Apostil nedir nereden alınır?

Avan proje nedir?

Hisse tevhidi nedir?


Geri Dön