Emlak Terimleri

Apostil nedir nereden alınır?

Apostil kavramını ilk defa duyanlar olabilir ya da duyup anlamını bilmeyenler de olabilir. İşte apostile dair merak edilen detaylar!Ancak bu kavramı hiç duymayan ve öğrenmek isteyenler “Apostil nedir?” şeklinde sorgulamalar yapmaktadır

Apostil nereden alınır? sorusu, bu işlemi yaptıracak kişilerin araştırdığı konulardan biridir. Ancak bu kavramı hiç duymayan ve öğrenmek isteyenler “Apostil nedir?” şeklinde sorgulamalar yapmaktadır. Apostil resmi bir işlem olarak bilinmektedir.

İşte Apostil nedir? Apostil nereden alınır? sorusunun merak edilen o detayları…

APOSTİL NEDİR? APOSTİL NE İŞE YARAR?

Apostili kısaca anlatırsak şunları söyleyebiliriz. Apostil resmi işlemdir. Bir ülkede resmi kabul edilen bir belgenin başka bir ülkede de resmiyet kazanabilesi için apostil işleminin yapılması gerekiyor. Bu işlem illerde valiliklerde yapılabilir aynı zamanda ilçelerde ise kaymakamlıklarda yapılabilmektedir. Apostil işlemlerinin yapılması durumunda kişilerde ücret talep edilmez.

 Apostil amacı ile onaylanması gereken belgeler de şunlardır;

APOSTLİN GEÇERLİLİK SÜRESİ VAR MI?

Apostil işlemi ile onaylanan belgelerin herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Süreyi taraf ülkeler tarafından belirlenir ya da belirlenmez.

 Ülkelerin uluslararası boyutlarda etkileşimlerinin fazlalaşması nedeni ile herhangi bir resmi belgenin başka bir ülkede de geçerli olması gerekebilmektedir. Bu amaçla da Apostil ile onaylama işlemlerinin yapılması Lahey Sözleşmesi ile resmiyete kavuşmuştur.

Ülkelerdeki resmi belgelerin apostil işlemine tabi tutulması için öncelikle tercüme edilmesi gerekmektedir. Belgenin hangi ülkede geçerli olması istenebilir böyle bir durumda öncelikle o ülkenin diline çevrilmesi gerekiyor.

APOSTİL NASIL YAPILIR? APOSTİL NERDEN ALINIR?

 Türkiye'de apostil almak isteyen vatandaşlar, illerde valiliklere ilçelerde ise kaymakamlıklara başvurmalıdır.  Bunun yanında gidilecek olan noterin nereye bağlı olduğuna da dikkat edilmesi gerekir.

 Eğer apostil alınacak belge adli bir belge ise o zaman ağır ceza mahkemelerine de başvuru yapılabilmektedir. Apostil işlemleri dışarıdan bakıldığı zaman oldukça karmaşık görünebilir. Ancak oldukça basit bir işlemdir. Öncelikle evrakın yeminli tercüme bürolarında tercüme edilmesi istenir. Daha sonra da notere gidilerek belgenin onayı yapılır. Onaylanan belge en son valilik ya da kaymakamlık tarafından kontrol edilip onaylanmalıdır.

Tapu alırken notere gidilir mi?

Aile içi tapu devri nasıl yapılır 2022?

Tapu devri noterden oluyor mu?