22 / 05 / 2024

Apple'dan flaş karar! Yeni bir özellik ekleniyor

Apple'dan flaş karar! Yeni bir özellik ekleniyor

Apple, ürünlerine yeni 'Kilitleme Modu' isimli yeni bir özellik eklemeye karar verdi.



Apple bugün yaptığı açıklamada, insan hakları savunucuları, siyasi muhalifler ve terörün diğer hedefleri için yeni bir koruma katmanı eklemeyi amaçlayan "Kilitleme Modu" adlı yeni bir özelliği bu sonbaharda yayınlamayı planladığını söyledi.

Hareket, en az iki İsrailli firmanın, hedefin herhangi bir şeye tıklamasına veya dokunmasına gerek kalmadan iPhone'lara uzaktan girmek için Apple'ın yazılımındaki kusurlardan yararlanmasından sonra geldi. 

Bu tür saldırıları gerçekleştirebilen "Pegasus" yazılımının üreticisi NSO Group, Apple tarafından dava edildi ve ABD yetkilileri tarafından ticaret kara listesine alındı.

"Kilitleme Modu" bu sonbaharda Apple'ın iPhone'larına, iPad'lerine ve Mac'lerine gelecek ve bu modun açılması, iPhone'un Mesajlar uygulamasına gönderilen eklerin çoğunu engelleyecektir. 


Apple temsilcileri, "sıfır tıklama" korsanlık teknikleri olarak adlandırılan yeni özelliğin savaşmak için tasarlandığı karmaşık saldırıların hala nispeten nadir olduğuna ve çoğu kullanıcının yeni modu etkinleştirmesine gerek kalmayacağını düşündüklerini ifade etti.

Casus yazılım şirketleri, hükümetlerin ulusal güvenlik tehditlerini engellemesine yardımcı olmak için yüksek güçlü teknoloji sattıklarını iddia etti. Ancak insan hakları grupları ve gazeteciler, sivil topluma saldırmak, siyasi muhalefeti baltalamak ve seçimlere müdahale etmek için casus yazılım kullanımını defalarca belgelerle gösterdiler. 

Apple, yeni özelliği güçlendirmeye yardımcı olmak için, güvenlik araştırmacılarının yeni modda bulabilecekleri her kusur için 2 milyon dolara kadar ödeyeceğini ve Apple temsilcilerinin endüstride sunulan bu tür en yüksek "hata ödülü" olduğunu dile getirdi. 

Apple ayrıca, hedeflenen bilgisayar korsanlığını bulan, ortaya çıkaran ve önlemek için çalışan gruplara 10 milyon dolarlık bir hibe ve ayrıca NSO Group'a karşı açtığı davadan olası geliri sağladığını dile getirdi. Apple, hibenin ABD'deki en büyük özel vakıflardan biri olan Ford Vakfı tarafından kurulan Onur ve Adalet Fonu'na gideceğini söyledi.


Geri Dön