Ekonomi

Araba alacaklara büyük fırsat! 35 bin liraya kadar indirim yapılacak!

Bugün yürürlüğe giren özel tüketim vergisinde (ÖTV) yapılan değişiklikle birlikte otomobil fiyatları 5 bin ile 35 bin lira arasında değişen miktarlarda düşmesi bekleniyor... Böylece, %45 ÖTV oranı için taban sınır 92 bin liradan 120 bin liraya çıkarılırken, yüzde 50 ile yüzde 80 ÖTV oranı arasında iki vergi matrahı grubu daha açıldı

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile binek otomobillerde motor silindir hacmi 1600 cc'yi geçmeyen binek otomobiller için uygulanan ÖTV tarifesi, yeni taban grupları açılarak ve yeni oranlar belirlenerek yeniden oluşturuldu. Böylece, %45 ÖTV oranı için taban sınır 92 bin liradan 120 bin liraya çıkarılırken, yüzde 50 ile yüzde 80 ÖTV oranı arasında iki vergi matrahı grubu daha açıldı. 

Otomobillerde ÖTV oranlarına esas matrah limitleri şu şekilde değişti...

 

 

 

Otomobillerde ÖTV oranlarına esas matrah limitleri değişti

Matrahı 150 bin lirayı aşıp, 175 bin lirayı aşmayanların ÖTV oranı yüzde 80 yerine yüzde 60 oranında, matrahı 175 bin lirayı aşıp, 200 bin lirayı aşmayanların ÖTV oranı yüzde 80 yerine yüzde 70 oranında vergilendirilecek.

Otomobillerde yüzde 80 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği de 150 bin liradan 200 bin liraya çıkarıldı.

Diğer taraftan, 1800 cc’yi geçmeyen hibrit motorlu araçlarda da yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiği 114 bin liradan 130 bin liraya, 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 170 bin liradan 210 bin liraya yükseltildi.

Konu ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından edinilen bilgi şu şekilde...

AA muhabirinin  Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan edindiği bilgiye göre düzenleme, döviz kurlarındaki artışların yarattığı maliyet baskıları ve enflasyonla mücadele dikkate alınarak hayata geçirildi.

Düzenleme ile yerli otomobil yoğunluğunun yüksek olduğu kategoriler için ÖTV oranına göre matrah sayısının artırılması ve güncellenmesi sonucunda ÖTV oranlarının indirim olarak yansıtılacağı ve bazı otomobil fiyatları dolaylı olarak düşecek öngörülmektedir.

Araba almak isteyen vatandaşlar için büyük fırsat olarak görülen ÖTV indiriminin ayrıntıları araştırılıyor. Araba almak isteyen binlerce vatandaş, hangi araçlar ÖTV indirimine dahil, hangi araçlar dahil değil? ÖTV indiriminde bir limit var mı? sorularının cevaplarını merak ediyor...

Cari açığın azalmasına olumlu katkı vermesi hedefleniyor

Düzenleme ile satış fiyatı 1600 cc altı otomobiller için vergiler dahil 450 bin liranın üzerinde olan otomobillerin fiyatında değişiklik olmayacakken, yüzde 45, 50 ve yüzde 80 ÖTV oranlarına tabi araçlar için 5 bin ile 35 bin lira arasında indirim yapılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılan taban güncellemesi ve ek dilimlerin açılması sonucunda bazı segmentlerde araç fiyatlarının düşmesine, dolayısıyla tercihin yerli otomobillere kaymasına ve araç fiyatlarının düşürülmesine cari açığın azalmasına olumlu katkı sağlanması hedefleniyor.

Liste belli oldu! 2022 yılının en ucuz sıfır otomobilleri!

Bitcoin ölüm kavşağına yaklaşıyor iddiası!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?

Dolar Mart’ta 9.5 TL’ye mi düşecek?

Altın fiyatları için kritik gün!