Otomobil

Araba alacaklara şok! Araçlara çifte zam mı geliyor?

TBMM’ye sunulan ek bütçe ile motorlu taşıtta özel tüketim vergisi (ÖTV) gelir beklentisi  yükselince, arabalara da yeni bir ÖTV zammı gelip gelmeyeceği gündem oldu. Peki arabalara zam gelecek mi? Sıfır taşıtların satışı üzerinden alınan motorlu taşıt ÖTV’sinden bu senenin tamamında beklenen gelir 72 milyar 449 milyon Türk Lirası olarak açıklanmıştı

TBMM’ye sunulan ek bütçe ile motorlu taşıtta özel tüketim vergisi (ÖTV) gelir beklentisi  yükselince, arabalara da yeni bir ÖTV zammı gelip gelmeyeceği gündem oldu. Sıfır taşıtların satışı üzerinden alınan motorlu taşıt ÖTV’sinden bu senenin tamamında beklenen gelir 72 milyar 449 milyon Türk Lirası olarak açıklanmıştı. Ek bütçeyle beraber bu gelirin 70 milyar 285 milyon 902 bin Türk Lirası daha yükseleceği öngörüldü. Bu şekilde toplam gelir 142.4 milyar TL'ye ulaşacak. 

 

Bu durum, ya araçlara yeni ÖTV zammının geleceğini ya da yüksek kur sebebiyle arabalrın zamlanmayı sürdüreceği yorumlarını gündeme getirdi. 

Peki arabalara ÖTV zammı gelecek mi? Araba fiyatları artacak mı? Sektör temsilcileri neler dedi? İşte ayrıntılar...

Vergi uzmanlarına göre, her iki şekilde de vatandaştaki vergi yükü yükselecek. Sektör temsilcileri ise yılbaşından bugüne neredeyse her ay zamlanan araçlara kur sebebiyle yeni zamların yolda olduğunu belirtti. Bu da ÖTV baremleri sebebiyle arabalara ödenen vergilerin artmasına neden olacak.

YENİ ÖTV ZAMMI KAPIDA MI? 

Sözcü'den Gamze Bal'ın aktardığına göre; 2021 yılının ilk 5 ayında motorlu taşıtlar ÖTV’sinden sağlanan gelir 24,3 milyar lirayken, 2022'nin aynı döneminde bu gelir 45,2 milyar liraya yükseldi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Batı ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, motorlu taşıt ÖTV gelir beklentisindeki yükselişin yeni bit ÖTV zammı işareti olabileceğine dikkat çekti. 

“Ek bütçe ile araç, sigara gibi ÖTV’nin dört temel listesindeki ürünler için yeni bir vergi oranı artışından bahsedilmiyor” diye konuşan Yılmaz, “Ancak kur korumalı mevduatın da bütçeye maliyeti olmayacağı söylendiği halde, maliyet üç ayda toplam 21,1 milyar TL’ye ulaşmıştı” ifadelerini kullandı ve Cumhurbaşkanının araçlardaki ÖTV oranlarını 3 kata kadar yükseltme yetkisinin olduğuna dikkat çekti. 

ARABALARA KUR ZAMMI GELİYOR 

Yüksek enflasyon ve kur artışlarının da vergi gelirini beslediğine vurgu yapan Yılmaz, enflasyonun çok yüksek olduğuna ve daha önce hiç elde edilmeyen vergi gelirinin elde edildiğine vurgu yaparak, "Döviz kurundaki artıştan dolayı da zaten vergi gelirlerinde artış bekleniyor. Bu da her anlamda vatandaşın vergi yükünün artacağı anlamına gelir” açıklamasında bulundu. 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt ise, vergi oranlarında yeni bir yükselişten ziyade, kur sebebiyle fiyatlardaki hareketliliğin vergi gelirlerini artıracağına dikkat çekti. 

“İlk 5 ayda elde edilen ÖTV gelirlerine baktığımız zaman, yılın geri kalan aylarında ÖTV artışına gerek kalacağını zannetmiyoruz” ifadelerini kullanan Bozkurt, kur yükselişiyle ve bu araçların zaten yüzde 80’lik dilimde olması nedeniyle yapılan bir hesap olduğunu gördüklerini belirterek, bu matematikle ÖTV artışının görünmediğini dile getirdi. 

Döviz kuru ve maliyet artışları nedeniyle arabalara neredeyse her ay yeni zamların geldiğinin altını çizen Bozkurt, "Bu zam, kurun ne kadar artacağına bağlı olarak değişiyor. Yurt dışındaki üreticilerin bize Euro bazında yaptığı zamlar da var. Araç fiyatlarının ilerleyen aylarda ne kadar daha artacağının tahmininde bulunmak çok zor" değerlendirmesinde bulundu. 

Otomobil fiyatları 2021-2022 Nisan aralığında yüzde 80-102 aralığında yükseldi. Bu zamlar Mayıs ve Haziran'da da sürdü. 

300 BİN LİRALIK ARAÇTA 142 BİN LİRA VERGİ 

Diğer taraftan 13 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile otomobillerde hem ÖTV matrahları hem de tarifedeki matrah dilimi sayısı yükseltildi. Bu kapsamda, arabanın vergisiz fiyatı 120 bin lirayı geçmiyorsa, vergisiz fiyatına yüzde 45 ÖTV oranı uygulanıyor. Fakat vergisiz fiyatı 120 bin lira ile 150 bin lira arasındaysa verfiyatın tamamına yüzde 50; 150 bin lira ile 175 bin lira arasında ise tamamına yüzde 60; 175 bin lira ile 200 bin lira arasındaysa  tamamına yüzde 70; fiyatı 200 bin lirayı geçiyorsa tamamına yüzde 80 oranında ÖTV uygulanıyor. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Batı’nın yaptığı hesaplamaya göre, Ocak'taki bu değişiklikle beraber yüzde 60’lık ÖTV dilimine giren bir aracın vergisiz fiyatı 160 bin lirayken, vergiler eklendiğinde araç 302 bin liraya yükseliyordu. 

Yüzde 70'lik ÖTV dilimine giren bir aracın vergisiz fiyatı 180 bin lirayken, vergiyle beraber 361 bin liraya ulaşıyordu. Fakat yılbaşından bu gün hem sıfır hem ikinci el otomobillerde yaşanan sert fiyat yükselişleri sebebiyle artık kilometresi yüksek, hurda diye nitelendirilen araçların fiyatları bile 100 bin liraya ulaştı. 

Toyota Yaris Cross Türkiye’de! Toyota Yaris Cross fiyat listesi! Toyota Yaris Cross fiyatı ne kadar?

Türkiye'deki fabrikasını kapatan Honda elektrikli araçlar için Çin'de fabrika kuruyor

BMW 630i Gran Turismo ne kadar? BMW 6 serisi fiyatları kaç TL? İşte 21 Haziran 2022 fiyat listesi...