Kent Haberleri

Araba fiyatlarının düşmesini bekleyenlere kötü haber! Yeniden zam geldi!

Sıfır otomobilde ÖTV matrah güncellemesi gündemdeyken araba fiyatları düşecek diye bekleyenlere kötü haber geldi. Her ay başında güncellenen sıfır otomobil liste fiyatları, daha ay bitmeden ay ortasında ikinci kez zamlandı.ÖTV indirimi iddialarının gerçek olmadığı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile ortaya çıkmıştı

Sıfır otomobilde ÖTV indirimi söylentisi üzerine araba fiyatlarının düşmesini bekleyenlere kötü haber geldi. ÖTV indirimi iddialarının gerçek olmadığı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile ortaya çıkmıştı. Nebati, ÖTV indirimi ile ilgili bir çalışmanın olmadığını söyleyerek matrah artırımı ile ilgili çalıştıklarını ifade etmişti.

Bu gelişmenin ardından araba almak isteyenlerde fiyatlarda 100 bin liralık indirim beklentisi oluştu. Ancak gelen son dakika haberi sıfır otomobil fiyatlarında indirim bekleyen vatandaşları hayal kırıklığına uğrattı.

MATRAH GÜNCELLEMESİ İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre 2022 yılının Ekim ayında otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarında yüzde 14,9 yükselme görüldü ancak yıl geneline bakıldığında daralmanın sürdüğünü söylemek mümkün.

Artan fiyatlar karşısında araç almak isteyenler matrahlarda yapılacak güncellemeyi beklemeye başladı.

PİYASADA EN UCUZ ARABA FİYATI 400 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Mevcut şartlarda piyasada en ucuz araba fiyatı 400 bin liradan başlıyor. Bu rakamın altında birkaç model araç var gibi görünse de onlar da tedarik sorunu nedeniyle ‘sadece listede’ gösterilebiliyor.

Güncel olarak motor silindir hacmi 1600 cc’nin altındaki araçlarda ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayanlarda yüzde 45, matrahı 120 bin ile 150 lira arasında olan araçlar yüzde 50, matrahı 150 bin lirayı aşıp,175 bin lirayı aşmayanlar 60, 175 bin lirayı aşıp, 200 bin lirayı aşmayanlar için yüzde 70, 200 bin liranın üzerindeki otomobillerde ise yüzde 80 vergi uygulanıyor.

SATIŞLARIN YÜZDE 76'SI YÜZDE 80'LİK DİLİMDE YER ALIYOR

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD)  Ekim raporuna göre, yüzde 45, yüzde 50 ve 60'lık vergi dilimlerinde satılan herhangi bir araç yok. Yüzde 70'lik dilim ise tüm satışların yüzde 10'unda kalıyor. Benzin ve dizel araç satışlarının yüzde 75,9'u yüzde 80'lik vergi diliminde. Matrahların güncellenmesiyle birlikte yüzde 80'in altında vergi dilimlerine daha çok modelin girmesi sağlanacak ve bu şekilde araç fiyatları aşağı çekilecek. Fiyatların ise en az 100 bin lira düşmesş bekleniyor.

İNDİRİM GELMEDEN KASIM AYINDA İKİNCİ ZAM

Matrah güncellemesi öncesi otomobil piyasasında son durum böyleyken bugün gelen haber araç alma hayali kuranları üzdü. Birçok markanın Kasım ayı bitmeden bazı modellere yüzde 10’a varan ikinci bir zam daha yaptığı dikkatlerden kaçmadı.

İşten çıkarma dalgası büyüyor! Dünya devi, 10 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor

Emekli promosyonunda çılgınlık sınır tanımıyor! İşte Yapı Kredi Bankası’nın verdiği o rakam!

Memur ve emekliye yapılacak ek zam hesaplandı! 1.971 lira…