Ekonomi

Arabası olanlar dikkat! Yağmur gibi zamlar geliyor! O düzenleme iptal edildi!

Anayasa Mahkemesi Zorunlu trafik sigortasında teminat bedelini etkileyecek çok kritik kararlar aldı. Bu çerçevede zorunlu mali sorumluluk sigortası çerçevesinde ödenecek destekten yoksun kalma tazminatıyla sürekli sakatlık tazminatıyla ilgili düzenlemeler iptal edildi. Buna göre mahkeme ilk iki maddenin iptal edilmesine karar verdi

Anayasa Mahkemesi, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında ödemesi gerçekleşecek destekten yoksun kalma tazminatı, sürekli sakatlık tazminatı ve motorlu taşıtın değer kaybı tazminatının hesaplanmasıyla ilgili esasların iptali kapsamında açılan davayı sonuçlandırdı. Buna göre mahkeme ilk iki maddenin iptal edilmesine karar verdi. Sigorta firmaları artan maliyetler yüzünden bu branştan zarar ettiklerini öne sürüyorlar.

Edinilen bilgilere göre, bir süredir sektör düzenleyicileri şirket yetkilileriyle toplantılar yaparak problemi çözmeye çalışıyor. Bazen de cezalar getirilerek problem ortadan kaldırılmaya çalışılsa bile bu konuda sancılı süreç devam ediyor. Bazı acenteler şirketlerinin hala zorunlu sigorta yapma konusunda tereddütlü davrandığını öne sürüyor. Öte yandan, zorunlu trafik sigortasında tazminat ödeme hesaplarındaki bu iptallerin, tazminat alma süreçlerini uzatacağı düşünülüyor.

 

MAHKEMELERE GÖREV DÜŞECEK

Bazı sigortacılar firmaların hesaplama dayanağından yoksun kalacakları, tazminat hesaplarında mahkemeye gidileceği ve süreçlerin uzayacağını söylüyor. Sektör temsilcileri alınan kararların sigorta firmalarının değer kaybı, ölüm ve sakatlık tazminatlarını hesaplama kurgusunu ortadan kaldırarak selahiyeti mahkemelere ve mahkemelerin alacağı karara bağlayacağı anlamına geldiğini ifade ediyor.

İşte detaylar...

TAZMİNAT HESAPLAMASI ŞARTI DEĞİŞİYOR

Avukat Adil Baltaş da Zorunlu Mali Mesuliyet Trafik sigortası çerçevesinde yer alan (araç hasarı, değer kaybı, destekten yoksun kalma, geçici/kalıcı sakatlık, bakıcı gideri tazminatları vb) tazminatların KTK 90’ncı maddesinin atıf yaptığı güncel mevzuat uyarınca trafik sigortası genel koşulları ekindeki formülasyon hesabına göre değil, 6098 sayılı Türk Borçlar Yasası 49’ncu ve diğer maddelerine yani haksız fiill hükümlerine göre hesaplanacağını söylüyor.

FORMÜLLER DEVREDEN ÇIKTI

Baltaş, "Burada iptal kararıyla tazminat çerçevesi belirleme sürecinin formüllerden daha çok, Anayasa Mahkemesi eliyle bilirkişi ve özellikle hakimlere bırakıldığını söyleyebiliriz" diyor.
Baltaş 2020’de yine genel koşullara atıf yapan KTK’nın söz konusu maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptalini hatırlatıyor.

 

"Bu durumda yasada boşluk oluşmuş, idarece yeni düzenleme yapılıncaya kadar tazminat kapsamları TBK’ya ve diğer söz konusu yasalara göre belirlenmişti" diyen Baltaş, 2020 yılında verilen iptal kararı ile, sigorta şirketlerinin ödediği tazminatların yükseldiğini, aynı zamanda ödeme yapılarak kapatılan dosyalardan da ciddi tutarlarda farklar ödenmek durumunda kalındığını söylüyor.

Baltaş, o dönemde iptal kararının ardından yapılan ilk idari düzenlemeye kadar geçen 1,5 senelik süreçte bu durumun sigorta firmalarının tazminat ödeme yükünü artırdığını, dava süreçlerini uzattığını, davanın maddi külfetini yükselttiğini, birtakım davalarda yeniden raporlar alınmak durumunda kaldığını da ekleyerek sözünü tamamlıyor.

Doğalgaza yüzde 20 indirim geliyor! BOTAŞ müjdeli haberi resmen açıkladı!

Dolar kahini olan ekonomist, dolar için tek tek tahmin verdi! Dolar 25 TL olacak dedi! Yatırımcıları peş peşe uyardı!

Altının düşeceğini bilen isim, altında beklediği seviyeyi peş peşe açıkladı! Bakmayanlar saç baş yolacak!