02 / 05 / 2024

Arabistan'da 7 bin bina yıkılıp 12 şeritli yol yapılacak!

Arabistan'da 7 bin bina yıkılıp 12 şeritli yol yapılacak!

Suudi Arabistan hükümeti, Kâbe'nin etrafındaki Ecyad Kalesi'nden sonra son Osmanlı eseri olan revakları da yıkıyor



Kâbe ve çevresinin yeniden düzenlenmesi için açılan yarışmaya pek çok ünlü mimar farklı projelerle katıldı. Kral Abdullah'ın seçiminden sonra proje uygulamaya konulacak.

SUUDİ Arabistan'da Kral Abdülaziz'in talimatıyla başlatılan Mekke'yi yeniden yapılandırması bittiğinde Kâbe'nin çehresi uzay üssü gibi olacak. Aynı Ecyad Kalesi gibi, yıkılacağına kimsenin ihtimal vermediği Osmanlı eseri revakların hac dönemi sonrasında yıkımına başlanması bekleniyor. Planlara göre revaklar Ocak 2010'da tamamen yıkılmış olacak. Kâbe'nin 560 metre mesafesinde hiçbir yapı bulunmayacak.

7 bin bina yıkılacak 12 şeritli yol yapılacak

Kral Abdullah'ın milyonlarca dolar döktüğü sır gibi saklanan projelerden birine göre revaklarla birlikte 7 bin bina yerle bir edilecek, yerine 12 şeritli yol yapılacak. Bin Ladin Grup'un üstlenmesi beklenen ilk etap, 14 milyar dolara mâl olacak. Projeyle, inşası 3 yılda biten ve 5 kattan oluşan say alanı dışında, Kâbe'nin çevresi tamamen değişecek. Kral'ın sarayı, bölgedeki 5 yıldızlı oteller ve Hazreti Muhammet'in doğduğu evin bulunduğu alan da proje içinde kalacak. Kâbe'ye 560 metre mesafede hiçbir yapı bulunmayacak. Üç yıldır büyük bır hızla üzerindeki binalar yıkılıp tıraşlanan Ömer Dağı'nın yerine de 3 yıl içinde bitirilmesi hedeflenen oteller kompleksi yapılacak.

Kâbe için projeler

Müslüman dünya tepki gösterse de Suudiler Kabe için bu tür "turistik" projelerden vazgeçmiyor.

Kanuni Sultan istemiş Mimar Sinan yapmıştı

Mescid-i Haram'ın ortasındaki Kâbe'nin yüksekliğini aşmayan revaklar Kanuni Sultan Süleyman'ın isteğiyle Mimar Sinan tarafından çizildi. Hicretin 17 ve 26'ncı yıllarında Kâbe'nin çevresindeki evler yıkılarak, avlu genişletildi ve çevresi duvarla çevrildi. Duvarların iç kısmındaki revakların, ustasının çizimleriyle 1590'da Mimar Mehmed Ağa tarafından yapıldı.
Fatma AKSU/Hürriyet


Geri Dön