Arabulucu Avukat'tan kira anlaşmazlıkları açıklaması: Arabulucuda tahliye kararı hızlıca, dostane şekilde alınabilir!
Son zamanlarda artan kira anlaşmazlıkları mahkemeleri doldururken, arabuluculuk süreci de tarafların anlaşmalarına imkan sunabiliyor. Uzman Arabulucu Avukat Ege Demiralp, arabuluculuk ile ilgili açıklama yaptı. İşte o açıklama...
Uzman Arabulucu Avukat Ege Demiralp, Ekonomim Gazetesi'ndeki köşesinde arabuluculuk konusunu kaleme aldı. Demiralp, arabuluculuk yönteminin, uyuşmazlığı çözmenin en kolay, hızlı, ekonomik ve dostane yolu olduğuna dikkat çekti.
Ege Demiralp, "Sorunu görebilme, uyuşmazlığı net şekilde anlayabilme ve sınıflandırma, çözüm yöntemi bulmak konusunda alternatif uyuşmazlık yöntemi; Arabuluculuktur" diye konuştu.
KİRALANANIN 3 AY SONRA TAHLİYESİ GİBİ HIZLI KARARLAR ALINABİLİYOR
Uzman Arabulucu Avukat Ege Demiralp, söz konusu yazısında, hukuki bir uyuşmazlığın olması halinde tarafların bir araya gelerek konuşarak anlaşmasının çoğunlukla mümkün olmayabildiğini dile getirdi ve "Bu durumda ilk akla gelen dava yoluna gidip anlaşmazlığı mahkemede çözüme kavuşturmak oluyor" dedi.
"Dava aşamasında; yapılan masraflar, uzayan süreç, tarafların ilişkisinin bozulması tarafları psikolojik anlamda yıpratıyor" diyen Ege Demiralp, uyuşmazlığın varlığı halinde taraflar ya da taraflardan biri önce Arabulucuya başvuru yaparak anlaşmazlığın bir arabulucu yardımı ile çözülmesini talep edebileceğini söyledi.
Arabuluculuğun hızlı ve masrafsız bir süreç olduğunun altını çizen Demiralp, "Taraflar dilerse avukatları, muhasebecileri, konuya hakim 3. bir kişi ile toplantıya katılım sağlayabilirler. Bundan başka aynı mahkeme yargılamasında olduğu gibi anlaşmazlık konusu hakkında tarafların ortak iradeleri ile seçtikleri bir bilirkişi yardımı alınabilir. Arabuluculuğu, Mahkeme yargılamasından ayıran en önemli durum da alınan kararın tarafların kararı olmasıdır. Fakat Mahkeme’de kararı taraflar yerine hakim verir ve bazen iki taraf için de hüsran ile sonuçlanabilir" açıklamasında bulundu.
Uzman Arabulucu Avukat Ege Demiralp, arabuluculuk aşamasında dava yolundan farklı olarak taraflara uygun başka bir sonuca da imza atılabileceğinin altını çizdi ve mesela tahliye davasında çıkacak kararın belirli bir vadede taşınmazın tahliye edilmesi kabul ya da red kararı olduğunu, ancak taraflar arabulucu ile bir araya geldiğinde ise uyuşmazlığı farklı şekilde çözebileceğini belirtti.
Demiralp, "Mesela kiralananın 3 ay sonra tahliyesi ve bu 3 ay boyunca kiracıdan kira bedeli alınmaması gibi hızlı ve dostane bir çözüm kararı verebilirler. Fakat mahkemeden bu şekilde bir şeyi talep edemezsiniz" diye konuştu.
KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA 234 BİN 535 DOSYANIN 110 BİN 55'İ ANLAŞMAYLA SONUÇLANDI
Tüm bunların yanı sıra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 22 Eylül'de yaptığı açıklamasında arabuluculukta anlaşma sağlanan dosya sayısının 4 milyonu geçtiğini açıkladı ve "Hukuk uyuşmazlıklarının tarafların rızasıyla çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk uygulamasına tabi olan 6 milyon 444 bin 988 dosyadan 4 milyon 72 bin 786’sı anlaşma sağlanarak çözüldü" ifadelerini kullandı.
1 Eylül 2023 itibariyle başlayan kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulamasıyla 234 bin 535 dosyada müzakerenin tamamlandığını aktaran Bakan Tunç, "Bu dosyalardan 110 bin 55’i anlaşma ile sonuçlandı. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculukta başarı oranı ise yüzde 47 şeklinde gerçekleşti" dedi.
Sektör temsilcisi enflasyonun en büyük nedenini açıkladı: Konut sahipleri, faiz kadar kira istiyor!
Konut fiyatlarının yıl sonuna kadar yüzde 30 artması bekleniyor!